Το Σύνδρομο Απελευθέρωσης Κυτταροκινών που παρατηρείται σε αρρώστους που πάσχουν από COVID-19 θεωρείται ένας βασικός μηχανισμός που οδηγεί σε κατάρρευση τη λειτουργία οργάνων όπως ο πνεύμονας και το καρδιαγγειακό σύστημα, τους νεφρούς και το ήπαρ.

To Σύνδρομο Απελευθέρωσης Κυτταροκινών δεν είναι μια άγνωστη επιπλοκή, αλλά ένα σύνδρομο που παρατηρείται και σε άλλα νοσήματα, είτε μετά από λοίμωξη είτε μετά από φάρμακα ή κυτταρικές θεραπείες που ενεργοποιούν υπερβολικά το ανοσοποιητικό.

«Οι κυτταροκίνες υποτίθεται ότι καταστρέφουν τον ιό αλλά στην περίπτωση της υπερπληθώρας αυτών, έχουμε καταστροφή ζωτικών οργάνων» εξηγεί εις εκ των ερευνητών, ο Δρ. Azeem Mohammed, Νεφρολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια και στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Αουγκούστα των ΗΠΑ.

Όμως, όπως προτείνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αν αντί του φίλτρου που συνήθως χρησιμοποιείται κατά την αιμοκάθαρση των νεφροπαθών χρησιμοποιηθεί ένα κατάλληλο φίλτρο που θα παγιδεύει τις μικροσκοπικές αυτές πρωτεΐνες, δηλαδή τις κυτταροκίνες, τότε ενδεχομένως και να μπορούν να αποφευχθούν οι μοιραίες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή.

Ο Δρ. Mohammed και ο συνεργάτης του Δρ. Sandeep Padala, επίσης Νεφρολόγος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, νοσηλεύουν αρκετούς ασθενείς με νόσο COVID-19, που λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης τους έχουν έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Σκέφτηκαν λοιπόν ότι αν η αιμοκάθαρση ξεκινούσε αρκετά νωρίτερα ώστε να καθαρίζει το αίμα από τις πλεονάζουσες κυτταροκίνες, τότε θα μπορούσε να ανακοπεί η βλάβη στους νεφρούς και τα άλλα ζωτικά όργανα.

Παραμετροποίησαν το υπάρχον σύστημα αιμοκάθαρσης με τη χρήση του φίλτρου Oxiris που είναι εγκεκριμένο εδώ και δεκαετίες σε Ευρώπη και Ασία και έχει τη δυνατότητα να απορροφά και παγιδεύει, όπως το σφουγγάρι, τις κυτταροκίνες μαζί με τις τοξίνες που απελευθερώνουν οι ενδοτοξίνες (βακτήρια) που επίσης παράγουν κυτταροκίνες, αλλά και τις τοξίνες που φιλτράρουν οι νεφροί, τις ουραιμικές τοξίνες.

Το φίλτρο Oxiris, όπως και τα κλασσικά φίλτρα αιμοκάθαρσης, φιλτράρει τα περιττά υγρά και περιέχει επίσης ηπαρίνη (αντιπηκτική ουσία) που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, μια ακόμη παρενέργεια του νέου κορωνοϊού.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι Δρ. Mohammed και Padala έχουν αρχίσει να υποβάλλονται στην ειδική αυτή αιμοκάθαρση κάθε ασθενή που εισάγεται στο νοσοκομείο με COVID-19 και εμφανίζει σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας και εισάγεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πριν από την έναρξη της αιμοκάθαρσης μετρούν τα επίπεδα των κυτταροκινών στον οργανισμό και στις 24 και 48 ώρες καταγράφουν την πορεία των ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Στις 72 ώρες συνολικής αιμοκάθαρσης εκτιμούν ότι υπάρχει μείωση των επιπέδων των κυτταροκινών και βελτίωση της υγείας του ασθενή.

Αν και προς το παρόν δεν διενεργούν κλινική μελέτη, οι δύο επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα και τα συγκρίνουν με άλλα από ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί στο νέο αυτό θεραπευτικό μοντέλο αιμοκάθαρσης, ώστε να σχηματίζουν σαφή εικόνα.

«Εικάζουμε ότι αν ξεκινήσουμε νωρίς την αιμοκάθαρση οι ασθενείς δεν θα έχουν κακή εξέλιξη και δεν θα φτάσουν σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας είναι κύρια αιτία θανάτου των ασθενών με COVID-19, καθώς οι κυτταροκίνες και ο ίδιος ο κορωνοϊός επιτίθενται στους πνεύμονες. Πιστεύουμε ότι με τη νέα προσέγγιση που προτείνουμε δεν περιμένουμε να συμβεί το κακό και ενεργούμε προκαταβολικά. Κόβουμε την καταιγίδα κυτταροκινών στην αρχή της και αποφεύγουμε την καταστροφή των ζωτικών οργάνων, άρα και τον θάνατο» εξηγεί ο Δρ. Padala.