Δύο ήδη γνωστά φάρμακα, η νικλοσαμίδη και η σικλεσονίδη, που έχουν πολλές δυνατότητες έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 προτείνουν ως θεραπευτική λύση ερευνητές από τη Νότια Κορέα.

Οι επιστήμονες έλεγξαν 48 εγκεκριμένα φάρμακα για διάφορες άλλες παθήσεις από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες ρυθμιστές αρχές ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και κατέληξαν σε δύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Antimicrobial Agents and Chemotherapy, της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι δύο δραστικές ουσίες ελέγχθηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές και φαίνεται να μπορούν να αναχαιτίσουν τον νέο κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα έκαναν πειράματα σε κύτταρα Vero, μια κυτταρική σειρά που έχει αναπτυχθεί από νεφρικά κύτταρα του πράσινου αφρικανικού πιθήκου, που συνήθως χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν ιοί οι οποίοι προορίζονται για παραγωγή εμβολίων.

«Η πρώτη δραστική ουσία είναι η νικλοσαμίδη (αντιελμινθικό φάρμακο δηλαδή αντιπαρασιτικό/εντομοκτόνο/εντομοαπωθητικό) φάνηκε να έχει ισχυρή αντι-ιϊκή δράση έναντι του κορωνοϊού. Κι αυτό δεν μας εκπλήσσει καθώς είναι ένα ευρέως φάσματος αντι-ιϊκό που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικό έναντι των άλλων δύο γνωστών “συγγενών” του SARS-CoV-2, των SARS και MERS», εξηγούν οι ερευνητές Sangeun Jeon και Meehyun Ko από το Ινστιτούτο Παστέρ της Νότιας Κορέας.

Ένα μειονέκτημα που έχει βέβαια η νικλοσαμίδη είναι η χαμηλή απορρόφηση η οποία εμποδίζει την δυναμική της ώστε πια έχει φτάσει στο όργανο-στόχο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παραμετροποίηση της σύσταση της νικλοσαμίδης μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική την δράση της.

Το δεύτερο φάρμακο είναι η σικλεσονίδη, ένα εισπνεόμενο γλυκοκορτικοστεροειδές που μειώνει τη δραστηριότητα των κυττάρων που ενέχονται στη φλεγμονή των αεραγωγών (μακροφάγα, ηωσηνόφιλα, Τ-λεμφοκύτταρα), που χορηγείται συνήθως για την αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι έχει μπορεί να καταπολεμήσει τον SARS-CoV-2 και μάλιστα σε τρεις ασθενείς που έχει ήδη χορηγηθεί επέδειξε αντι-ιϊκή δραστηριότητα και αποκαλύφθηκε ο μοριακός της στόχος, που είναι η πρωτεΐνη Nsp15.

«Με την αποδεδειγμένη αντι-φλεγμονώδη δράση της, η σικλενοσίδη μπορεί να αποτελεί ένα πιθανό φάρμακο με διπλό ρόλο, αντι-ιϊκό και αντι-φλεγμονώδες, για τον έλεγχο του SARS-CoV-2. Η αντιφλεγμονώδης δράση μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην καταστολή ή πρόληψη της καταιγίδας των κυτταροκινών, δηλαδή της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού που είναι μοιραία για τη ζωή των ασθενών με νόσο COVID-19», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Η αισιοδοξία των ειδικών αλλά και η αβεβαιότητα για την πορεία του ιού το καλοκαίρι