«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Ο  κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως μέχρι να αρθούν και οι τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Στη  δευτερολογία του ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το θέμα της διατίμησης, του ελέγχου των τιμών στις μάσκες«Δεν προσπερνώ το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και επιχειρηματολόγησε γιατί είναι αναγκαία η χρήση τους, ενώ επισήμανε ότι έχει γίνει μεγάλη παραγγελία για μάσκες για το υγειονομικό προσωπικό με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας. Παράλληλα, είπε ότι οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα ληφθούν στις 20 Μαϊου. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο ζήτημα των ΚΕΚ, για να πει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε λεφτά και αν υπάρχει σκάνδαλο βαρύνει περισσότερο την προηγούμενη κυβέρνηση, «αφού εμείς δεν δώσαμε τα λεφτά». Οπως είπε όμως, η συγκεκριμένη αγορά είναι προβληματική, δεν διορθώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η ευκαιρία να διορθωθεί τώρα- «θα φτιάξουμε την αγορά της κατάρτισης», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην πανδημία. Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μην «μικραίνει τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσεθεσε ότι και ο κ. Τσίπρας θα έχει ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία «τί θα γινόταν, αν…».  Παράλληλα, ζήτησε «να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως “ολοκληρωτισμός”. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης γιατί αυτό ζητά η κοινωνία. Κατάλαβα μια αντίληψη περίπου του “σας περιμένουμε στη γωνία”- η άποψή μου είναι ότι η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από τέτοιες λογικές».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε: 

Αν κατάλαβα καλά κ. Βαρουφάκη ήταν οτι δεν επέμεινε ο Τσίπρας στην στρατηγική μεγάλης μπλόφας και έκανε ντούμπα υπερχρεώνοντας την χώρα και εγκλωβίζοντας την χώρα σε ύφεση. Το τι θα συνέβαινε αν δεν έκανε την τούμπα είναι προς διερέυνηση. Σε κάθε περίπτωση δίδυμο Τσίπρα -Βαρουφάκη αποδείχθηκε καταστροφικό για την χώρα.

Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης χρησιμοποιήσαμε το σύνθημα Μένουμε Σπίτι που αγκάλισαν οι πολίτες. Ακούγοντας την τοποθέτηση τουκ. Τσίπρα νομίζω θα σας ταίριαζε ένα άλλο σύνθημα. “Μένουμε ίδιοι” Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣυΡΙΖΑ. Ενα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει δημιουργική κριτική και δεν έχεοι το θάρρος να πιστώσει στον λαό, την κυβέρνηση και το κράτος το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τους 2 τελευταίους μήνες που για την χωρα μας είναι ασυνήθιστα.Με την συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση και εμένα αλλά την χώρα. Χρησιμοποιήσατε τον όρο αυτονόητο.

Σωστά πιστώσατε την νίκη στο λαο. Το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους πολίτες.

Αλλά κ. Τσίπρα τίποτα απο όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε αποφάσεις πριν υπάρξει κρούσμα. Οτι τολμήσαμε να κλείσουμε σχολεία, καταστήματα να επωμιστούμε ένα μεγάλο κόστος γιατί βλέπαμε τι ερχόταν. Οτι οικοδομήσαμε ένα ενιαίο μήνυμα και οι πολιτες άκουσαν αυτό το μήνυμα. Οτι σε 48 ώρες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφτιαξε πλατφόρμα με μηνύματα για να επικοινωνούν οι πολίτες τους λόγους που βγαίνουν απο το σπίτι. Δεν ήταν αυτονόητη η άυλη συνταγογράφηση. Αν ήταν αυτονόητα γιατί δεν τα κάνατε εσείς. Αν θεωρείτε ότι η δική μας επιτυχία ήταν όπως και των άλολων χωρών εξηγήστε μας γιατί βλέπουμε αυτά που είδαμε στην Ισπανία. Δεν δέχομαι ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απο κυβέρνηση και λρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιεγεγραμμένη. Φαντάζομαι ότι και εσείς κ. Τσίπρα ακούτε τους ψιθύρους στην κοινωνία: Τι θα γινόταν ΑΝ! Δεν θα το μάθουμε ποτέ και ευτυχώς

Ο λόγος σας είναι καθρέφτης της πολιτικής σας αμηχανίας όμως απαιτείται λίγο παραπάνω θάρρος απο μέρους σας κ. Τσίπρα γι αυτό που αισθάνονται οι πολίτες.

Ακουσα να μιλάτε για ολοκληρωτισμό. Αναφέρομαι σε άξια στελέχη της κεντροαριστεράς. Οταν χρησιμοποιείται η λέξη ολοκληρωτισμός αναφέρεται σε συγκεκριμένα καθεστώτα όπως ναζιστική Γερμανία, στον Στάλιν, ίσως στην Β Κορέα. Να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν τοποθετούμαστε στην Βουλή για να βρούμε κοινό τόπο γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνίαςΑν επανέλθουμε σε λόγο που εκπέμπει μια αντίληψη ότι περίπου θα σας περτιμένουμε στην γωνία στην πρώτη ευκαιρία στην πρώτη αστοχία, όταν αντιμετωπίζουμε κρίση δεν υπηρετούμε αυτό για το οποίο βρισκόμαστε εδώ. Όποιος επιλέξει τέτοιο λογο θα είναι εκτός εποχής.

Αύξηση στα τεστ

Η κυβέρνηση απο την πρώτη στιγμή υπηρέτησε λογική που αποδέχεται τα επιστημονικά δεδομένα. Το ίδιο θα πράξουμε. Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους η επιστήμη δεν διεκδικεί το αλάθητο. Τα δεδομένα καθορίζουν την στάση της ακόμα και αν αυτή αλλάζει κάθε φορά. Η στρατηγική μας για τα τέστ υποδείχθηκε απο τους ειδικούς και μέχρι στιγμής αποδείχθηκε επι της αρχής σωστής. Ο αριθμός των τέστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί και έχει υπάρξει ενημέρωση για το πώς θα γίνει. Αναφέρομαι και στα διαγνωστικά και στα αντισωμάτων κ.λπ.

Κάναμε επιλογή ότι στα τεστ αντισωμάτων θα περιμένουμε για να μην πάρουμε αμφίβολης αξιοπιστίας και αποδείχθηκε αυτή η κίνηση σωστή. Τώρα που γνωρίζουμε και έχουμε τις συστάσεις θα προμηθευτούμε τέστ σε μεγάλο αριθμό και θα ανακοινώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα τον αριθμό πρώτης μεγάλης παρτίδας που θα ειναι δωρεάν.

Γνωρίζουμε ότι τα επίσημα κρούσματα είναι λιγότερα απο αυτά που υπάροχυν. Αν όμως η διάδοση της επιδημίας ήταν πιο σιωπηλή θα το βλέπαμε στα νοσοκομεία μας και στον τραγικό δείκτη των απωλειών. Αυτούς τους δέικτες παρατηρούμε και γι’ αυτό γνωρίζουμε ότι καταφέραμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την επιδημία. Η Ελλάδα ήταν απο λίγες χ’ωρες που συνέχισε την ιχνηλάτιση. Αλλες χώρες τους ξεπέρασαν τα γεγονότα. Τον επόμενο μήνα ελπίζω να έχουμε δυνατότητα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας να έοχυμε ράπιντ τεστ με αξιόπιστη απάντηση.

Το τελικό μέτρο δεν είναι αριθμός τεστ αλλά οι δείκτες που σας ανέφερα. Ο στόχος της κυβέρνσησης είναι να περιορίσουμε αριθμό συμπολιτών μας που θα χρειαστούν εντατικές. Αυτό το πετύχαμε και αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Είναι κατάκτηση για την χώρα που επιτέλους μετά απο 10 χρόνια έχουμε θετικά δημοσιεύματα. Εσείς δείχνετε μιζέρια και κάνετε λάθος γι’ αυτή την στάση.

Είναι καλό για τους Ελληνες να αισθάνονται υπερηφάνια. Σίγουρα τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να κρατήσουμε τον πυρήνα των θετικών συναισθημάτων στην οικονομική κρίση που έρχεται αν και δεν θα είναι εύκολο.

Στις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις. Οσο ήμασταν σπίτι δεν ήταν απαραίτητες. Τώρα είναι απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Δεν είναι υποκατάστατο για τις αποστάσεις. Είναι συμπληρωματικό μέτρο και οφείλω να το τονίσω.

Εύλογο ερώτημα αν θα πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Ίδια κουβέντα και για τα αντισηπτικά. Τελικά η ίδια η αγορά έλυσε το πρόβλημα και με την δική μας παρέμβαση. Υπάρχει εγχώρια παραγωγή και διάθεση σε λογικές τιμές. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τις μάσκες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν συμβουλές και οδηγίες ακόμα και για το πώς θα μπορούν οι πολίτες να φτιάχνουν μόνοι τους μάσκες και πώς θα τις χρησιμοποιούν. Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που ήρθαν να καλύψουν το κενό και αυτό είναι καλό.

Η διατίμηση δημιουργεί κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές και να ξεμείνουμε.

Οπως σας είπε ο υπουργός, θα ενημερώσει για όλες τις δωρεές, τι εχουμε παραλάβει και πώς διατίθενται.

Για τα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε:

Είναι διαφορετικό να υπάρχει επιστημονική διαφωνία και διαφορετικό να δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας. Κάποιες εφημερίδες κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν και είναι λάθος Κάποιες χώρες ανοίγουν τα σχολεία τους για πολλούς λόγους: κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς κ.α. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που υποστηρίζουν το άνοιγμα σχολείων. Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα. Στην αρχή υπήρχε η άποψη ότι τα παιδία μπορεί να έιναι υγειονομικές βόμβες. Σήμερα δεν υποστηρίζεται αυτή η άποψη. Σήμερα επικρατεί η άποψη ότι τα παιδία κολλάνε πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα. Ανοίγουμε τα σχολεία με σχέδιο με αποστάσεις και απαραίτητα μέτρα για να μπορουμε να επιτρέψουμε το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις.

Οι εισηγήσεις ειδικών ήταν για πιο άνοιγμα σχολείων. Κρατούμε τα Δημοτικά κλειστά. Θα εξετάσουμε το ζήτημα και θα εξετάσουμε το ζήτημα στις 20 Μαΐου. Κάνω έκκληση ότι αυτό το ζήτημα είναι επιστημονικό. Να μην κάνουμε πολιτική σπέκουλα. Θα δημιουργήσουμε πρόσθετη ανασφάλεια σε γονείς και παιδιά. Τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο τα παιδία που έχουν προβλήματα ή εντάσεις στο σπίτι ή την υποστήριξη να έχουν τηλεκπαίδευση είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με παιδιά που έχουν δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά ή σε δημόσια που κάνουν τηλεκπαίδευση. Εχουμε πάρει την απόφαση και αυτή η απόφαση ήταν ομόφωνη απο την επιστημονική επιτροπή. Μην κάνετε σπέκουλα κ. Τσίπρα. Αυτό το σχέδιο ήταν καλά μελετημένο. Εϊναι σχέδιο και αν χρειάζεται αναπροσαρμογή θα το κάνουμε. Το άνοιγμα στην καθημερινότητα είναι πιο δύσκολο. Απαιτεί ατομική υπευθυνότητα αλλά δεν πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες. Ολοι μαζί είμαστε σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια. Αν αποτύχουμε, θα είναι συλλογική αποτυχία. Ποιος θέλει να πανηγυρίζει πάνω στα συντρίμμια. Υπάρχει σκοτεινός κόσμος στο διαδύκτιο που επενδύει στην αποτυχία. Μην τους ακολουθήσουμε. Ας τους αφήσουμε στα τάρταρα του διαδικτύου όλα αυτά τα άθλια τρολ που σπεκουλάρουν.

Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης, είπε:

Δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση γιατί δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ούτε αν θα επιστρέψει η πανδημία το φθινόπωρο. Είναι εύκολο το ευφυολόγημα σας κ. Τσίπρα για την ύφεση και την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα. Θα μποούσα να το αντίσρέψω και να σας πω ότι η ΕΕ εκτιμά ύφεση 15% άρα ότι κάτω απο αυτό θα είναι επιτυχία Μητσοτάκη αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Στόχος μας είναι να έχουμε μεγάλη ανάπτυξη το 2021

Η συζήτηση για το χρέος γίνεται σε όλη την Ευρώπη και στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο εθνικό χρέος σε αυτό που ήδη έχουμε. Αυτό εξηγεί και την μάχη για περισσότερες επενδύσεις και επιδοτήσεις καί όχι δανεισμό.

Εμείς έχουμε στηρίξει την κοινωνία και την απασχόληση.

Μου κάνει εντύπωση ότι μας κατηγορείτε ότι απελευθερώσαμε τις απολύσεις. Μα καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουμε απαγορεύσει τις απολύσεις. Δεν μπορείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο.

Αυτό που καταλαβαίνω ότι μας λέτε είναι το σχέδιό σας “Μένουμε όρθιοι”. Με αυτό μας λέτε να ξοδέψουμε 14,3 δισ. και άλλα 12 ως εγγυοδοσία. Στην εγγυοδοσία δεν διαφωνούμε εκεί θα κινηθούμε και εμείς. Μας λέτε λοιπόν 14,3 δισ. ευρώ παρέμβαση. Τα χρήματα που θα λείπουν τα υπολογίσατε; Αποκλέιω ότι ο κ. Τσακαλώτος θα έχει υπογράψει αυτό το πίνακα. Το πραγματικό κόστος παρέμβασης της δημοσιονομικής παρέμβασης είναι 25 δισ. Που σημαίνει ότι δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να δανειστείτε με επιτόκιο υψηλό ή να σπάσετε τα διθέσιμα. Αν το σκέφτεστε να το πείτε και να πείτε ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε και τις υποχρεώσεις.

Άκουσα προτάσεις και απο την κα Γεννηματά. Υπάροχυν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προκαταβολή στις επιχειρήσεις. Οταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε τα δικά μας μέτρα αλλά πρώτα θα υπάρξει κοστολόγηση. Οταν είμαστε έτοιμοι, θα βγούμε στις αγορές και να ετοιμάζόμαστε για την μεγάλη αντεπίθεση το 2 εξάμηνο του 2020 και το 2021 να αναστέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κρίσης

Η κυβέρνηση είναι εδώ να δίνει απαντήσεις και να ανγνωρίζει τα λάθη. Στα βάουτσερ εμείς το πήραμε πίσω γιατί το πρόγρμαμα δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση. Αυτός ήταν ο λόγος που το πήραμε πίσω. Δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος. Την αγορά των ΚΕΚ την βρήκαμε. Αυτή ήταν και σε αυτή και εσείς δίνατε χρήματα. Αν υπάρχει υποψία σκανδάλου εσάς βαραίνει γιατί στο κάτω κάτω εσείς δώσατε τα λεφτά και όχι εμάς. Αν το ζήτημα είναι ποιότητας, εμείς το πηραμε πίσω το πρόγραμμα. Εχοντας κάνει έρευνα διαπιστώνω ότι η αγιορά αυτή είναι προβληματική και θα πρέπει να διορθωθεί και να μπουν αυστηρά κριτήρια ποιότητας. Δεν πρέπει να καταργήσουμε τα προγράμματα κατάρτισης. Πρέπει να εξετάσουμε πως διαρθρωτικά λειτουργεί αυτή η αγορά. Το πρόβλημα προϋπήρχε δεν το δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έλυσε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσουμε να το λύσουμε εμείς. Θα την φτιάξουμε την αγορά της κατάρτισης. Η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να έρχεται στην Βουλή και να δφιορθώνει τα λάθη της

Επέκταση για το επίδομα των 800 ευρώ

Στην αρχική του ομιλία, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως μέχρι να αρθούν και οι τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και για τα επιδόματα στους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους. Εξήγγειλε ακόμη πως όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά με μειωμένο ωράριο, θα δουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα είπε: «Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους πλήττονται. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και κέρδους θα δουν το Κράτος να στηρίζει το εισόδημα τους. Για πρώτη φορά θα υπάρχει μια ευρέως κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζόμενων στη χώρα από το κράτος. Είναι επιβεβνλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση ειδικά σε αυτή την κρίση. Θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Κατά τη διάρκεια κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία α’ κατοικίας παρατείνεται για τρεις μήνες ακόμα. Μόλις 3.198 αιτήσεις προστασίας. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα γέφυρα και θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το Κράτος. Θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη θα επιβραβεύει για πρώτη φορά συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από κορωνοϊό. Στόχος μας να αποτρέψουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων Στη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Νέα δέσμη μέτρων από τον Μάιο τα οποία θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού ο οποίος φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα».

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ, όπως ανακοίνωσε, τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.

– Μέχρι να αρθεί μέχρι και τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργιά. Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.

– Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά αλλά με μειωμένο ωράριο θα δουν αποδοχές να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– Ευρέως κλίμακα ενίσχυση και των εργαζόμενων. Είναι επιβεβλημένο να στηρίξουμε την απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Σουρ προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους. Γι’ όλα αυτά σήμερα ανακοινώσεις στις 17:00 από αρμόδιους υπουργούς

– Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία για 3 μήνες ακόμα παράταση. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί από ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο. Θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Να αποτρέψουμε δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

– Στην διάθεση θα υπάρχουν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων. Μέσα στον Απρίλιο στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

– Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουμε νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει Μάιο που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

– Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως

Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα ως το καλοκαίρι.

Παράλληλα να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και κλειδιά θα είναι τα νομοσχέδια των επόμενων 3 μηνών για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας.

«Εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είπε «θα φέρουμε εμβληματικά νομοσχέδια που επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών όπως νομοσχέδιο για χωροταξικό και χρήσεις γης για να επιτρέψουμε σε όποιον επενδύει σε αυτή την χώρα τι μπορεί να κάνει και με ποιους όρους.

Θα έρθουν ρυθμίσεις που αφορούν τροποποίηση του νόμου περί προμηθειών και δημόσιων συμβάσεων για να ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα που θα δώσουν αναγκαία ώθηση.

Όπως τόνισα και στο μήνυμά μου προς πολίτες η επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα είναι βαθμιαία και προοδευτική. Η κεντρική επιλογή είναι να είμαστε στο πλευρό εργασίας και υγιούς επιχειρηματικότητας. Από το επίδομα θα περάσουμε στην επίδοση. Η πολιτεία από προστάτης της κοινωνίας θα γίνει συμπαραστάτης. Το βάρος θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ανάψει ξανά τις μηχανές οικονομικής δραστηριότητας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιήθηκαν, θα έρθουν κι άλλα και θα ενεργοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η πιο αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση θα είναι κατά την γνώμη μου το λεγόμενο ρικάβερι φαντ, ένα νέο ταμείο που μαχόμαστε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μέγεθος ισάξιο κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρηματισμό, να λειτουργεί με επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Οι θέσεις μας έχουν υποστηρικτές και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα».

«Η πανδημία κοστίζει μας κάνει όμως και πιο δυνατούς»

«Η πανδημία κοστίζει μας κάνει όμως και πιο δυνατούς αρκεί να εκμεταλλευτούμε όλες τις δεξιότητες που ξεδιπλώσαμε στην κρίση. Η πανδημία δεν πρέπει να οδηγήσει στην επαναφορά χρεοκοπημένων συμπεριφορών και λογικών.

Να πάμε σε μοντέλο με κλάδους και τομείς που θα προσελκύουν επενδύσεις και θα έχουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Από Δευτέρα προχωρούμε στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων»

«Να αναφέρω μόνο δυο στοιχεία που καταδεικνύουν την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα.

Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορωνοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid και εύχομαι να είναι αχρείαστες

Επίσης μέσα Μαρτίου 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία».

«Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές»

«Συνέπειες αυτής της επίθεσης κορωνοϊού χωρίς αμφιβολίαθα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για ένα αιώνα. Κρίση που θέτει σε κίνδυνο όλα όσα συγκροτούν φύση και υπόσταση ανθρώπου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο. Σε ένα τέτοιο φαινόμενο η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη. Όπως η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα Τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».

«Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για σταδιακή άρση περιορισμών στην κοινωνία. Είμαι στην διάθεση της αντιπροσωπείας να συζητήσουμε και για τις υγειονομικές πτυχές και να απαντήσουμε στα καλόπιστα ερωτήματα. Σήμερα όμως προκάλεσα συζήτηση για τις κατευθύνσεις της οικονομίας. Από εδώ και στο εξής η υγεία πολιτών και ευημερία τους αποτελούν κοινή πυξίδα. Στόχοι που προωθούνται παράλληλα.

Έως τώρα το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει 24 δισ. Με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων. Το μέλημά μας είναι η προστασία απασχόλησης.

Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%.

Αναφορικά με επιχειρήσεις 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά  με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, επιδότηση επιτοκίου και ήδη έχω ενημέρωση από τον τραπεζικό κλάδο ότι 15 χιλ μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων και αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις αιτήσεις για χρηματοδότηση από Αναπτυξιακή Τράπεζα. Υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης – ένα πακέτο 7 δις ευρώ – προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.

Το επόμενο βήμα αφορά την απόκριση του ΕΣΠΑ στην πανδημία. Ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορωνοϊού.

Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισστην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνο παράταση εισφορών και οφειλών.

Το ΓΛΚ κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορωνοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.

Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους».

«Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν 1015 σε 2 μήνες»

Στήριξη του ΕΣΥ και οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν 1015 σε 2 μήνες, εξοπλίστηκε με εξοπλισμό εγκρίθηκαν προσλήψεις.

Ευχαριστώ όσους έκαναν τιτάνια προσπάθεια για να μην υπάρξει έλλειψη υλικών καθώς ήταν μια πολύ δύσκολη προσπάθεια εν μέσω πολέμου. Ευχαριστώ και τους δωρητές. Σχεδόν 64 εκατ ευρώ έγιναν κρεβάτια, ΜΕΘ, αναπνευστήρες, φάρμακα, μάσκες , αντιδραστήρια για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ και ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει αναλυτικά την άλλη εβδομάδα τον κατάλογο των δωρεών.

«Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015»

Απέναντι στα παραπάνω πια είναι η κριτική που δεχθήκαμε και ποιες οι ρεαλιστικές αντιπροτάσεις; Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δαπανηθούν 36 δισ ευρώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο τις πτυχές του οποίου δεν έχει αποκαλύψει. Θα περιμένω την τοποθέτηση του αρχηγού της αξ αντιπολίτευσης μήπως και μας φωτίσει. Η εικόνα που έχω είναι ότι η αντιπολίτευση προτείνει: ξοδέψτε, χωρίς όμως να λέει πότε και για ποιους. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζεται ένα δέντρο που δεν υπάρχει. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να του βάζετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι. Αυτές οι εύκολες διαπιστώσεις περί εμπροσθοβαρών μέτρων υπονομεύουν την προσπάθειά μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Στην αρχή υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές που η κυβέρνηση κρατούσε σε ενεργή ετοιμότητα. Είχαμε πει ότι αν χρειαστούμε την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα έχουμε τα νομοθετικά εργαλεία να τον επιτάξουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε γιατί δεν πλησιάσαμε κάν τις μέγιστες δυνατότητες του ΕΣΥ. Αν όμως είχαμε ακολουθήσει την δική σας συνταγή θα πληρώναμε 7 εκατ σε αχρείαστες αποζημιώσεις. Οσο για το αχρείαστο μαξιλάρι να πούμε ότι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Έτσι βαφτίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο ταμείο.
Το ερώτημα που τίθεται και φαντάζομαι θα απαντήσει η αντιπολίτευση είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερο ζητούν να ξοδεύουμε και αυτό το μαζεμένο απόθεμα και να υπάρξει πιθανότητα επιστροφής σε πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης.

«Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες διεθνούς Τύπου»

Η οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Κατάφερε το κράτος να χρηματοδοτήσει την Υγεία και να στηρίξει εισοδήματα απασχόληση και επιχειρήσεις. Τα στοιχεία ευτυχώς δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Την ίδια στιγμή η χώρα κινείται χωρίς βάρος υπερβολικών πλεονασμάτων. Η αξία ομολόγων της αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ που πλέον τα αγοράζει στο πλαίσιο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και το κράτος εξακολουθεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες διεθνούς Τύπου ως μοντέλο αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ολα αυτά αποτελούν ασφαλή αφετηρία.
Στην αρχή της πανδημίας προτεραιότητα ήταν η ΖΩΗ τώρα είναι η υγεία να απλωθεί και στην οικονομία.

«Η τρικυμία θα είναι μεγάλη και παγκόσμια»

Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας μας και είναι κρίμα που κάποιοι λίγοι θεωρούν την επιτυχία αυτή επιτυχία μόνο της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Δείχνει μικρότητα. Όταν αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της κρίσης πάνω του θα αρχίσει να γράφεται ο πρόλογος της οικονομικής κρίσηςΗ τρικυμία θα είναι μεγάλη και παγκόσμια. Η ύφεση μια αφορά όλους που σημαίνει ότι οι λύσεις πρέπει να είναι συμμετρικές. Και κυρίως προς τα κράτη που στάθηκαν όρθια μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση. Η χώρα βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα. Οι ανάγκες της στιγμής υπηρετούν και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση. Η ανασυγκρότηση ΕΣΥ. Η νέα Δομή Πολιτικής Προστασίας, η τηλεργασία, ηλεκτρονική εκπαίδευση, σύμπραξη πολιτείας και ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη στόχων κατέστησαν επείγουσες δράσεις λόγω κορωνοϊού.

Υπάρχει και μεγάλο άυλο εθνικό κέρδος, το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και αυτοπεποίθηση.
Εμπιστοσύνη και προς την κυβέρνηση που γεννά συνειδητή πειθαρχία.

«Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σκληρές»

Θα συνεχίσω να μιλώ στην γλώσσα αλήθειας. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σκληρές. Οφείλουμε να δουλέψουμε για την συλλογική ευημερία. Βρίσκω ενδιαφέρον σήμερα ότι σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την υγειονομική κρίση, παρά την συνειδητοποίηση ότι ας περιμένουν δύσκολες μέρες οι πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι. Αυτή η κατάκτηση δεν έχει πολιτικό χρώμα. Θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό κόσμο να μην επιστρέψουμε η τοξικότητα του παρελθόντος να επιστρέψει. Αυτό περιμένουν οι πολίτες και θα μας κρίνουν αυστηρά. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση επιζητεί δημιουργική κριτική. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουνε συμμέτοχοι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράν κομματικό καπέλο αλλά μετείχαν με διάθεση να προσφέρουν. Να τα φυσούμε πίσω όλα αυτά. Αν θεωρούμε ότι στην κρίση κάναμε άλμα ηθικής ας το διατηρήσουμε.

Η πατρίδα μας εκτός από χώρα παράδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να γίνει παράδειγμα υπέρβασης της κρίσης. Ανάπτυξη με σχέδιο που θα έρθει με νέες επενδύσεις. Η επίτευξη στόχων πιο γρήγορη. Όσο πιο σκληρή προβλέπεται η κρίση τόσο πιο εμφατική μπορεί να γίνει η αναγέννηση που θα ακολουθήσει. Η κυβέρνηση θα φέρει μέτρα στήριξης με συνέπεια.

«Θα επικοινωνήσω με τον κ. Τριντό για να μεταφέρω συλλυπητήρια»

Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την θλίψη του για συντριβή του Καναδέζικου ελικοπτέρου κοντά στην Κεφαλονία. Όπως είπε «θα επικοινωνήσω με τον κ. Τριντό για να μεταφέρω συλλυπητήρια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «βρίσκομαι στην Βουλή με άλλες συγκυρίες για να υποστηρίξω την λειτουργία του κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας. Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε την συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο. Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και την σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλι και να συμφωνήσουμε με τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμε και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξι γκλας».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Κερδίζει έδαφος» το tocilizumab – Νέα ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού και η Γκρέτα Τούνμπεργκ για την προστασία των παιδιών