Απλές χειρουργικές, υφασμάτινες, υψηλής προστασίας, με βαλβίδα, αυτοσχέδιες, υποχρεωτικές ή μη, όποιο επίθετο κι αν τις χαρακτηρίζει, οι μάσκες βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς η χώρα μας εισέρχεται στην επόμενη φάση της πανδημίας με στρατηγική, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας αποσαφήνισε χθες πως η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο προστασίας των πολιτών για χώρους μεγάλου συγχρωτισμού που μπορεί να αποτρέψει, όσο γίνεται, τη μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα – ούτως ή άλλως όσοι έχουν συμπτώματα λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν την κυκλοφορία, τον συγχρωτισμό και τις επαφές.

Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εκδώσουν άμεσα, πιθανότατα το επόμενο 24ωροειδικές οδηγίες για τη χρήση μασκών από τους πολίτες, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκαλούνται από την κακή χρήση. Το συγκεκριμένο προστατευτικό μέσο είναι πρωτόγνωρο για την πλειονότητα των πολιτών, ωστόσο οι ειδικοί εκτίμησαν πως η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τη φυσική απόσταση των 1,5-2 μέτρων θα είναι αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας του μολυσματικού κορωνοιού και τη διασπορά της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη, είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πελάτες/επισκέπτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινη ή άλλη) γίνεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προς όλους όσοι εργάζονται ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, πχ χώρους εργασίας ή σχολικές αίθουσες.

«Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα» εξήγησε κατά την χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, κ. Τσιόδρας.

Ο ειδικός αναφέρθηκε χθες εκτεταμένα στη χρήση της μάσκας, και όχι μόνο παραθέτοντας συμβουλές και χρηστικές οδηγίες προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του για να απαντήσει ουσιαστικά στην κριτική που δέχθηκε ως επικεφαλής της Επιτροπής από μερίδα επιστημόνων επειδή δεν υποστήριζε εξαρχής, όταν ξεκίνησε η πανδημία, την χρήση της μάσκας. «Τότε η καραντίνα ήταν αρκετή, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» εξήγησε.

Υπογράμμισε τους βασικούς κανόνες προστασίας στα οποία πιστώνεται η έξοδος της χώρας από τη μεγάλη διασπορά μαζί με το lockdon, αναφέροντας συγκεκριμένα τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, την υγιεινή των χεριών, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν υπάρχουν συμπτώματα.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Ποιες μάσκες συστήνει η Επιτροπή

Αναφερόμενος στις μάσκες ο καθηγητής ξεκαθάρισε ποιες μάσκες χρησιμοποιούνται ήδη λανθασμένα και κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες. Διευκρίνισε έτσι πως είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους πολίτες, παρά μονο σε υγειονομικούς εργαζόμενους.

«Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου» εξήγησε.

Μάλιστα, συνέστησε όχι ιατρικές μάσκες αλλά υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες “που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά” , όπως είπε αλλά απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.

Επέμεινε στο κύριο μήνυμα που είναι η σωστή χρήση της μάσκας. “Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει φυσικά το γνωστό μέτρο της κάλυψης του προσώπου του αν βήχει ή αν φταρνιστεί να καλύψει το πρόσωπο με ένα χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα του.

Όποιος έχει μάσκα φτερνίζεται ή βήχει με το πρόσωπο καλυμμένο από τη μάσκα. Επιβάλλεται όμως σε αυτήν την περίπτωση να διατηρεί καθένας μας και δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα, σε περίπτωση κακής χρήσης της πρώτης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το αντισηπτικό με το οποίο θα πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τη χρήση της μάσκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα – Τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο τη νόσο

Κεραμέως: Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Οι… «κανόνες» για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Φοράω μάσκα – Κρατάω αποστάσεις»