Στα 2.576 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Εξάλλου, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.

Παράλληλα, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, με συνέπεια οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό να ανέρχονται πλέον στους 139.

Απαντήσεις για τις μάσκες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην χρήση της μάσκας, «απαντώντας» εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό. «Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μετρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξληγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή συσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαιτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικο μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας -μιλαμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.

Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν απο τον ΕΟΔΥ– για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.

Για τα παιδιά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη νέα φλεγμονώδη νόσο, που «χτυπάει» τα παιδιά. Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω κα πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».

«Τα παιδια είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε.

Ερώτηση του protothema.gr για τα τεστ

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι φοιτητές εξετάζεται να περιλαμβάνονται στις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες διενεργείται μαζικά εργαστηριακός έλεγχος. Ερωτηθείς από το protothema.gr ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με το αν μελετάται από την Επιτροπή η ένταξη αυτών των πληθυσμών στα κριτήρια μαζικού εργαστηριακού ελέγχου, εν όψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων, απάντησε θετικά και επιφυλάχθηκε να αναφερει όλα τα κριτήρια και ολες τις ομάδες μετά την έγκριση τους από την Επιτροπή.

«Φυσικα και περιλαμβάνονται στα κριτήρια μαζικού εργαστηριακού ελέγχου και τέτοιες πληθυσμιακές ομάδες, όπως αυτές που αφορούν τα σχολεία. Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα νέα κριτήρια, τα οποία θα εγκριθούν αύριο απο την Επιτροπή, και θα σας τα αναφέρω ένα προς ένα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής υπεραμύνθηκε της διαδικασίας του εργαστηριακού ελέγχου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και ανέφερε πως πρόκειται για μαζικό εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα δεδομένα της προηγούμενης πανδημίας, εκείνης της γρίπης κατα το 2009-2010, για να τονίσει το καλό επίπεδο του ελέγχου του πληθυσμού, καθώς σήμερα σε αυτήν την πανδημία έχουν διεξαχθεί 72.000 τεστ.

«Ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος έχει ξεκινήσει. Είχαμε 19.000 ελεγμένα δείγματα την περίοδο της πανδημίας 2009-2010 και τώρα εχουμε διενεργήσει 72.000 μέσα σε δύο μηνες. Δεν μπορείς να ελέγχεις 10.000.000 Έλληνες καθε εβδομάδα για τρεις μηνες. Ο στοχευμένος εργαστηριακός έλεγχος αποδείχθηκε επιτυχής κι έγινε με κανόνες, προτεραιότητες και επάρκεια τεστ. Με συγκεκριμένα κριτήρια θα συνεχιστει ο έλεγχος, όπως ήδη έγινε σε ευάλωτες δομές, σε ευπαθείς ομαδες. Δρούμε πιο γρήγορα, στοχευμένα, ιχνηλατουμε, περιορίζουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Στη διαδικασία αλλά όχι και στα αριθμητικά στοιχεία για τα διαθέσιμα τεστ αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Ηταν και παραμενει στρατηγική μας ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορωνοϊού. Θα χρησιμοποιηθούν και τεστ αντισωμάτων για επιδημιολογικής σκοπούς, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους. Υπάρχει προγραμματισμός. Όσα τεστ χρειάστηκε να γίνουν, έγιναν και όσα χρειαστεί να γίνουν, θα γίνουν. Και σίγουρα ο προγραμματισμός μας δεν στηρίζεται στον αριθμό των τεστ, αλλά στις ανάγκες».

Δείτε βίντεο: Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα

Από την κλινική «Κασταλία» ο 139ος νεκρός στην Ελλάδα