Κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης από επιστήμονες που ερευνούν εάν με αυτό τον τρόπο ο ιός μπορεί να ταξιδέψει σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, η μελέτη αυτή βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν είναι γνωστό εάν ο ιός παραμένει ενεργός πάνω στα αιωρούμενα σωματίδια ή σε αρκετά μεγάλη ποσότητα ώστε να προκαλέσει ασθένεια.

Οι Ιταλοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τυπικές τεχνικές για τη συλλογή δειγμάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εξωτερικούς χώρους σε μια αστική και σε μία βιομηχανική περιοχή στο Μπέργκαμο και εντόπισαν ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον Covid-19 σε πολλαπλά δείγματα. Η ανίχνευση επιβεβαιώθηκε με τυφλή δοκιμή σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Ο Λεονάρντο Σέτι στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν ο ιός θα μπορούσε να διασπαρεί ευρύτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δύο άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν υποδείξει ότι τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κορωνοϊό να ταξιδέψει μακρύτερα στον αέρα.

Μια στατιστική ανάλυση από την ομάδα του Σέτι υποδηλώνει ότι υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σωματιδίων θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας πριν από την επιβολή του lockdown. Την ιδέα αυτή υποστηρίζει μια άλλη προκαταρκτική ανάλυση. Η περιοχή της βόρειας Ιταλίας είναι μια από τις πιο μολυσμένες στην Ευρώπη.

Καμία από τις μελέτες της ομάδας του Σέτι δεν έχει αξιολογηθεί εξωτερικά ως εκ τούτου δεν έχει εγκριθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το εύρημα είναι εύλογο και γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναστολή λειτουργίας της κλινικής «Ταξιάρχαι» ζητά ο δήμαρχος Περιστερίου

Σε κρίσιμη κατάσταση 1.300 ασθενείς κορωνοϊού στη Ρωσία

Ξεπέρασαν τους 190.000 οι νεκροί από κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο