Για εβδομάδες, βρισκόταν στην επικαιρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών μια συζήτηση για το εάν η μετάβαση στην παραλία ή η κολύμβηση στη θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο κολλήματος ή μετάδοσης του κορωνοϊού. Το ζήτημα έχει απασχολήσει τους surfers, τους δρομείς και τους ποδηλάτες και είχε προκαλέσει σύγχυση σε όσους αναζητούσαν καθαρό αέρα στις ακτές της Καλιφόρνια.

Όταν μια επιστήμονας την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι τα σταγονίδια από τη θάλασσα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους στον ιό, η αντιπαράθεση ξέσπασε για τα καλά. Σήμερα, με τη ώρα να αριθμεί περισσότερους από 20.000 νεκρούς, η συγκεκριμένη επιστήμονας έρχεται να φέρει ξανά το θέμα στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα, η Kim Prather, μια κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας, στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps του Λος Άντζελες, εκνευρίζεται και θέλει να «τα ψάλλει» σε κάθε surfer, δρομέα και ποδηλάτη που συναντά κατά μήκος της ακτής του Σαν Ντιέγκο. «Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια» λέει.

Κατά την εκτίμησή της, η παραλία είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βρίσκεται κανείς αυτές τις μέρες, καθώς πιστεύει (μαζί με αρκετούς άλλους επιστήμονες) ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να εισέλθει στα παράκτια ύδατα από διαρροές και εκροές λυμάτωνκαι να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών.

Στην έρευνα που έχει πραγματοποιήσει, η Prather έχει διαπιστώσει ότι ο ωκεανός αναδύει όλα τα είδη παθογόνων σωματιδίων και ψεκάζει αυτά τα σωματίδια στον αέρα, μέσα από τους κυματισμούς του. Επιπλέον, θεωρεί ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αρκετά ελαφρύς ώστε να επιπλέει στον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός κανόνας της απόστασης των δύο μέτρων που πρέπει να τηρούν οι άνθρωποι, δεν είναι αποτελεσματικός στις παραλίες, όπου οι παράκτιοι άνεμοι μπορούν να είναι αρκετά ισχυροί και να εκτοξεύουν τα ιικά σωματίδια. «Δεν πρόκειται να πεθάνετε αν χάσετε λίγες μέρες από το κολύμπι σας αλλά θα μπορούσατε να πεθάνετε αν βρεθείτε μια μέρα με αέρα κοντά στην ακτή» λέει η Prather. «Δεν μπορείτε να δείτε τον ιό, δεν μπορείτε να τον μυρίσετε. Είναι πραγματικά ένας σιωπηλός δολοφόνος».

Για την ώρα, πάντως, ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με «ψεκασμό» από τον ωκεανό ή τον παράκτιο αέρα. Ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια από τα φτέρνισμα και το βήχα και ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Επιπλέον, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν αν μπορεί να παραμείνει μολυσματικός και αν επιζεί στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Το viral βίντεο για το πόσο σημαντικές είναι οι αποστάσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό

254 κλινικές δοκιμές εξετάζουν θεραπείες ή εμβόλια για τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: Ο Απρίλιος θα κρίνει αν θα επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα