Έως και δύο μήνες θα μπορούσε να διαρκέσει η πλήρης αποθεραπεία του Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να είναι σε θέση να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος παραμένει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου, βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια: ένας από τους κορυφαίους πνευμονολόγους της Βρετανίας είναι ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που φροντίζει νυχθημερόν τον 55χρονο πρωθυπουργό.
Πρόκειται για τον καθηγητή Ρίτσαρντ Λιτς, «έναν λαμπρό γιατρό που έχει σώσει χιλιάδες ζωές στην διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Οι συνάδελφοί του στάζουν μέλι για τον Βρετανό επιστήμονα», όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Τelegraph».
«Είναι ο πιο καταρτισμένος στο θέμα του αναπνευστικού σε όλη τη χώρα και παράλληλα ένας απλός ομιλητής».
Ο Βρετανός επιστήμονας εργάστηκε στο κεντρικό νοσοκομείο του Λονδίνου St Thomas επί 26 συναπτά έτη και το 2018 έγινε διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής .
Οι μελέτες του για το αναπνευστικό σύστημα έχουν δημοσιευτεί σε πέντε ιατρικές επιθεωρήσεις.
Κι ενώ ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λιτς παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να αναρρώσει και να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.
«Η «περίοδος αδράνειας» στην εντατική θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυικής μάζας και δύναμης και την ανάγκη πολλών εβδομάδων ξεκούρασης», υποστηρίζει στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο Βρετανός καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της «East Anglia».
«Όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ χρειάζονται αρκετό χρόνο ανάρρωσης, από ένα μήνα έως και δύο», προσθέτει.
Κατά συνέπεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ που εκτελεί προσωρινά χρέη πρωθυπουργού θα έχει τα ηνία της χώρας πιθανότατα μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Daily Mail.
O Tζόνσον, που παραμένει στην εντατική του νοσοκομείου St Thomas στην απέναντι όχθη του Τάμεση από τη Βουλή των Κοινοτήτων, είναι ο πρώτος ηγέτης κυβέρνησης ή κράτους στον κόσμο που αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές της νόσου.
Ο 55χρονος πολιτικός εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής, δέκα ημέρες αφότου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό, καθώς τα συμπτώματά του δεν υποχωρούσαν. Το επόμενο εικοσιτετράωρο η υγεία του επιδεινώθηκε. Η μεταφορά του στην εντατική έγινε το βράδυ της Δευτέρας, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει πρόβλημα δύσπνοιας. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή.
Ο Τζόνσον δεν βρίσκεται στον αναπνευστήρα, αλλά του έχει χορηγηθεί οξυγόνο με μάσκα και δεν είχε διαγνωστεί πνευμονία.
Χθες, η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου ανέφερε ότι χορηγήθηκαν στον Τζόνσον τέσσερα λίτρα οξυγόνου, ενώ το όριο για να αποφασιστεί η χρήση αναπνευστήρα είναι 15 λίτρα. Σήμερα η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο υψηλός πυρετός του Βρετανού πρωθυπουργού έχει υποχωρήσει.
Σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του χειροτερέψει και χρειαστεί αναπνευστήρα, η δοκιμασία του θα παραταθεί χρονικά και η αναπλήρωσή του θα πρέπει να αποφασιστεί σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση και εν συνεχεία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.
Πώς η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την επιδημική καμπύλη
Σε σταθερή κατάσταση ο Μπόρις Τζόνσον – Απεγνωσμένη η Κάρι Σίμοντς