Πιθανές μεν εστίες της επιδημίας, αλλά χαρτογραφημένες και έτοιμες να διαχειριστούν την «επέλαση» του κορωνοϊού αποτελούν οι δομές με τους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς που υπάρχουν στην χώρα μας, από τις δομές για τους ηλικιωμένους μέχρι τις δομές για τους πρόσφυγες και από τα σωφρονιστικά καταστήματα και τον στρατό μέχρι τα πλοία.

Τον επιθετικό ρυθμό μετάδοσης (attack rate) του κορωνοϊού στους κλειστούς πληθυσμούς επιβεβαίωσαν (και) στους Έλληνες επιστήμονες τα θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα που καταγράφονται με σαρωτικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα καθώς και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει ελλιμενιστεί στον Πειραιά.

«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες “attack rate”, δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς από το protothema.gr αν αλλάζουν τα δεδομένα και ο σχεδιασμός με την έξαρση του κορωνοϊού που ενέσκηψε σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα έχει αναφερθεί θετικό κρούσμα σε δομή αστέγων καθώς και σε κλειστή δομή απεξάρτησης. Επίσης, έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα σε στρατιωτικές μονάδες.

Όλες οι δομές που φιλοξενούν μικρές ή μεγαλύτερες ή και πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων, τους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς, θεωρούνται πιθανές εστίες επιδημίας. Και είχαν από την πρώτη στιγμή χαρτογραφηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της προετοιμασίας. Ο κ. Τσιόδρας έχει αναφερθεί στα κέντρα αποκατάστασης, τις δομές αστέγων, τις Μονάδες Φροντίδας για ηλικιωμένους, τις δομές χρόνιων πασχόντων και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να «αποκλειστεί» η είσοδος του κορωνοϊού και να προστατευθούν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές. «Γνωρίζαμε δύο πράγματα από την εξέλιξη της πανδημίας. Πρώτον, ότι ο ιός σε τέτοιες δομές μπορεί πάρα πολύ εύκολα να εξαπλωθεί. Δεύτερον, ότι σε αυτές τις δομές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε πλάνο και πρόγραμμα δράσης» είπε ο κ. Τσιόδρας, με τα διεθνή δεδομένα να επιβεβαιώνονται δραματικά και στη χώρα μας, σε μεμονωμένες ευτυχώς περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στους κλειστούς πληθυσμούς της δομής προσφύγων και του πλοίου προσβλήθηκε μέσα σε δυο με τρεις εβδομάδες το 1/3 των πληθυσμών αυτών. Ενδεικτικά, κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό SARS-CoV-2. Ωστόσο, επισήμαναν οι ειδικοί ότι κανένα από τα 23 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.

Σε ό,τι αφορά τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, οι 119 ήταν θετικοί στον κορωνοιό, οι 259 αρνητικοί ενώ υπήρχαν και 2 ακατάλληλα δείγματα, που θα επανελεγχθούν από το Ινστιτούτο Παστέρ. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί σειρά μέτρων, όπως μεταξυ άλλων η καραντίνα στη Ριτσώνα και η ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση των επιβατών του πλοίου.

Μάλιστα, με αφορμή τα άμεσα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα αλλο πλοίο στο οποίο έχει εισβάλλει ο κορωνοϊός. «Ξέρετε όλοι για το “Diamond Princess”. Δεν έχετε ακούσει όμως για ένα πλοίο που αυτή τη στιγμή είναι έξω από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει παρόμοια θέματα και δεν το αφήνουν να ελλιμενιστεί και έχει μάλιστα και τρεις νεκρούς. Τα πλοία κατά κάποιο τρόπο επωάζουν τη νόσο η οποία διασπείρεται ταχύτατα σε αυτά και πρέπει να παίρνονται δραστικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε στην Ελλάδα» είπε ο καθηγητής.

Εκτός από την υλοποίηση δραστικών παρεμβάσεων στη Ριτσώνα και στο πλοίο για τον έλεγχο της μετάδοσης και τον «αποκλεισμό» του κορωνοϊού εντός των συγκεκριμένων χώρων, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη διάρκειας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για «λίγες ακόμη εβδομάδες». «Δεν είμαστε τυχεροί για αυτο που συμβαίνει στην Ελλάδα, για τα κρούσματα και τους λίγους θανάτους που καταγράφονται. Εφαρμόζουμε απλώς τα μέτρα» υπογράμμισε ο ειδικός, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά την καθοριστική επίδραση των μέτρων στην πορεία της επιδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος τέλος στη μεταδοτικότητα του ιού, μετέφερε μια συνομιλία που είχε με έναν ασθενή κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα». Τον ρώτησε πώς κόλλησε και εκείνος του απάντησε πως η μόνη του έξοδος ήταν για τη… λαϊκή αγορά. Με αυτό το παράδειγμα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έδειξε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε καραντίνα το hot spot στη Ριτσώνα – «Απόλυτα συνεργάσιμοι όλοι», λέει ο Γ.Γ. του υπ. Μετανάστευσης

Κρούσματα κορωνοϊού και σε δεύτερο κρουαζιερόπλοιο με 1.898 ανθρώπους ανοιχτά της Φλόριντα