«Απόλυτα συνεργάσιμοι» είναι οι διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας στα μέτρα του υγειονομικού αποκλεισμού της δομής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης βρέθηκε σήμερα το πρωί στη δομή για να συντονίσει την εφαρμογή των μέτρων, που θα διαρκέσουν 14 ημέρες. Η απόφαση υγειονομικού περιορισμού πάρθηκε μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος, κατά τη διάρκεια της οποίας από τα 63 άτομα που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε ότι οι 20 είναι θετικοί στον ιό.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα, απλώς προληπτικά πρέπει να κλείσουμε τη δομή για να μην υπάρχει υποψία περαιτέρω διασποράς».

Όπως περιγράφει ο κ. Λογοθέτης, στο σημείο βρίσκονται η Ελληνική Αστυνομία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με ενισχυμένο προσωπικό και υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Στους διαμένοντες στη δομή έχει σταλεί μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για τα μέτρα περιορισμού, ενώ ανακοινώσεις γίνονται και από τα μεγάφωνα της δομής, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά. Ο ΔΟΜ θα κάνει καθημερινή απολύμανση οπουδήποτε του υποδείξει ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχει διασπορά.

Όλοι οι αιτούντες άσυλο που εξετάστηκαν, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν συμπτώματα. Επίσης, ο κ. Λογοθέτης υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό πως περίπου δέκα άτομα από το προσωπικό της δομής που εξετάστηκαν, βρέθηκαν όλοι αρνητικοί. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα συνεχιστεί, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση της διασποράς στη δομή.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, δεν αφορά σε επιπλέον μέτρα στη δομή «καθώς είναι πλήρης ο αποκλεισμός», αλλά στην περίθαλψη που θα πρέπει να υπάρξει σε περίπτωση που κάποιος από τους νοσούντες εμφανίσει συμπτώματα, προκειμένου «να μπορέσει να διακομιστεί εκεί που πρέπει και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία».

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για το hotspot στη Ριτσώνα: 20 κρούσματα κορωνοϊού – Σε καραντίνα για 14 μέρες

Θετική στον κορωνοϊό γυναίκα από τη δομή της Ριτσώνας – Γέννησε στο «Αλεξάνδρα»