Τον υποχρεωτικό περιορισμό όλων των μετακινήσεων του συνόλου των κατοίκων της κοινότητας του Εχίνου στο δήμο Μύκης, στην Ξάνθη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεδομένου ότι 9 άτομα στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, γεγονός που ερμηνεύεται με βάση τα μοντέλα του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως περιοχή υψηλού επιδημιολογικού συντελεστή για τη νόσου.

«Από τις 6 σήμερα το απόγευμα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα του Εχίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλες οι μέριμνες για τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της περιοχής, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί και από το ΕΚΑΒ το Κέντρο Υγείας Εχίνου, με την απαγόρευση να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 7 Απριλίου.

«Υψηλότατος ο κίνδυνος»

«Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και των χωριών του δήμου Μύκης αν μείνουν στα σπίτια τους» επανέλαβε ο υφυπουργός και προειδοποίησε ότι είναι «υψηλότατος ο κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας στην περιοχή».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν συμμορφωθεί προς τα μέτρα, ενώ «οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών» επισήμανε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων από αύριο και ιδιαίτερα σε όσους παραμένουν υποχρεωτικά σε συνθήκες αυτοπεριορισμού.

16 προορισμοί για τον… κορωνοϊό

Με έναν εορταστικό τόνο, «σήμερα γιορτάζουμε την εθνική επέτειο, αλλά γράφουμε τη δική μας ιστορία ως κοινωνία» υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση των 263 Ελλήνων που επέστρεψαν από την Ισπανία, ο ίδιος ανακοίνωσε πως 30 άτομα αρνητικά στον ιό, εγκατέλειψαν το κατάλυμα φιλοξενίας, 21 θετικοί στον ιό επιβάτες βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μεταφέρει σε κάθε προορισμό όλους τους επιβάτες που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, 21 συμπολίτες από 16 διαφορετικούς προορισμούς στη χώρα βρέθηκαν θετικοί στις δύο πτήσεις και μάλιστα 7 από προορισμούς που δεν έχουν εμφανίσει κανένα κρούσμα μέχρι τώρα υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, θέλοντας να αποτυπώσει την δυνητική έκταση μετάδοσης του ιού.

Φροντίδα για τα αδέσποτα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ως προς τις μετακινήσεις για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Για όσους πολίτες φροντίζουν αδέσποτα εκτός του δήμου τους, αυτοί θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με φιλοζωϊκές εταιρίες ή μόνιμους κατοίκους των δήμων που βρίσκονται τα αδέσποτα για να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, ενώ σε περίπτωση φροντίδας αδέσποτων ζώων από πολίτες στα διοικητικά όρια του δήμου τους, θα απαιτείται βεβαιώση κίνησης η οποία θα εκδίδεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, όπου θα αναγράφεται το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα και οι ημέρες και ώρες φροντίδας, χωρίς όμως οι ώρες ταϊσματος να ξεπερνούν τις τρεις.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και συμπτώματα: Πώς συνδέονται ανοσμία και δυσγευσία με τον ιό – Θα περιοριστεί η εξάπλωση το καλοκαίρι;

Κορωνοϊός: Την έκδοση κορωνο-ομολόγων ζητούν από την EE Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες

Κρούσματα κορωνοϊού: Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες, λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου