Στην κρισιμότητα των δύο επόμενων εβδομάδων για την πορεία της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας πούν τι και πώς θα πάνε τα πράγματα. Εάν αντέξουμε δύο εβδομάδες και παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις οδηγίες θα είμαστε σε καλή κατάσταση» είπε η κυρία Κοτανίδου απαντώντας καταφατικά στην παρατήρηση ότι έτσι  θα έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επέκταση του κορωνοϊού σε μεγάλη κλίμακα.

Κατά την εκτίμησή της κυρίας Κοτανίδου «με τα πολλά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση έχουμε καταφέρει και έχουμε ελέγξει κάπως την εισροή στα νοσοκομεία των κρουσμάτων. Φαίνεται ότι το σύστημα υγειας προετοιμάστηκε γρήγορα για να ανταπεξέλθει με τα σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα».

Εξήγησε, δε, ότι «αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τα μοντέλα αλλά πόσοι είναι στο νοσοκομείο και πόσοι είναι σε ΜΕΘ και αυτά φαίνεται να είναι αρκετά σταθερά τις τελευταίες 4 ημέρες και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο για εμάς».

Όσον αφορά των αριθμό των διασωληνωμένων – 59 σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης – η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «πρέπει να μας έχει σε επαγρύπνση αλλά οχι να μας ανησυχησεί γιατί το σύστημα έχει προετοιμαστεί για τουλάχιστον 10πλασιο αριθμό διασωληνωμένων».

Στο ίδιο πλαίσιο διευκρίνισε ότι «έχουν γίνει πολλές μετατροπές στα νοσοκομεία για παράδειγμα εμείς στον “Ευαγγελισμό” από 30 κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε πλέον 70 κρέβάτια ΜΕΘ».

Για τη χλωροκίνη η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «έχουμε επάρκεια» εξηγώντας ότι «η χλωροκίνη χρησιμοποιείται όχι γιατί έχουμε αποδείξεις ότι βοηθάει αλλά γιατί έχουμε ενδείξεις και από τη βιβλιογραφία ότι βοηθάει αλλά δεν είναι ένα φάρμακο για να το χρησιμοποιεί ο καθένας μόνος του αφού έχει παρενέργειες».

Ερωτηθείσα, τέλος, για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η Αναστασία Κοτανίδου απάντησε ότι «υπάρχουν ελλείψεις αλλά δημιουργούνται γιατί όλοι θέλουν την πλήρη κάλυψη από ρόμπες και μάσκες αν και έχουμε δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να φοράει κανείς. Ο φόβος του προσωπικού απέναντι στο άγνωστο είναι φυσιολογικός. Γίνεται προσπάθεια σε όλο τον κόσμο να βρούμε υλικά. Η ελπίδα μας είναι η Κίνα».

Διαβάστε επίσης:

Αναστασία Κοτανίδου για τον κορωνοϊό: Αρχές Απριλίου ο πρώτος ορίζοντας εξόδου από τη δοκιμασία

Κρούσματα κορωνοϊού: Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα και η κρισιμότητα αυτής της εβδομάδας

Κορωνοϊός και συμπτώματα: Πώς συνδέονται ανοσμία και δυσγευσία με τον ιό – Θα περιοριστεί η εξάπλωση το καλοκαίρι;