Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν μια νέα μελέτη για να ελέγξουν τις επιδράσεις που έχουν πιθανές φαρμακευτικές αγωγές σε νοσηλεύομενους ασθενείς που νοσούν λόγω του νέου κορωνοϊού.

Ήδη οι πρώτοι ασθενείς έχουν εγγραφεί στο κλινικό δείγμα. 

Καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δοκιμάζουν υπάρχοντα φάρμακα, εγκεκριμένα για άλλες παθήσεις, να δουν αν προκύπτει όφελος για την υγεία όσων έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Η θεραπεία RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) αναμένεται να δώσεις σε γιατρούς και υγειονομικούς φορείς νέα δεδομένα για να μπορούν να αποφασίζουν με ασφάλεια ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες και ποιες όχι.

Οι θεραπείες που θα ελεγχθούν αρχικά είναι όσες συστήνει ειδικό γνωμοδοτικό όργανο της Αγγλίας. Πρόκειται για τον αντι-ρετροϊκό συνδυασμό λοπιναβίρη/ριτοναβίρη (ήδη ελέγχεται και το πλαίσιο της μελέτης SOLIDARITY που εκπονεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και το στεροειδές, δεξαμεθαζόνη, που χορηγείται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των δύο θεραπειών είναι εδραιωμένες επιστημονικά. Η μελέτη RECOVERY θα προσπαθήσει πέραν αυτών να εντάξει και άλλες στο άμεσο μέλλον.

Στην έρευνα εντάσσονται ενήλικοι ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό και νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας και που δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι να εξαιρεθούν. Όλοι θα λάβουν την βασική δοσολογία, κάποιου εκ των δύο θεραπειών, με τυχαία επιλογή ή καμιά θεραπεία (ομάδα ελέγχου). Έτσι οι ερευνητές θα μπορέσουν να δουν αν κάποια εξ αυτών είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική έναντι αυτών που δίδονται τώρα σε ασθενείς με COVID-19.

Σύμφωνα με τον Peter Horby, καθηγητή Αναδυόμενων Μολυσματικών Νόσων και Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης «είναι επείγουσα η ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα ως προς τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με νόσο COVID-19. Η αξιολόγηση των πιθανών θεραπειών μέσα από μια καλοσχεδιασμένη μελέτη είναι ο καλύτερος τρόπος. Όσοι εισάγονται για νοσηλεία θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής στην κλινική μελέτη ενώ παράλληλα θα έχουν πλήρη περίθαλψη, ανεξαρτήτως της υποομάδας που θα ενταχθούν».

Να σημειωθεί ότι η μελέτη RECOVERY έχει χαρακτηριστεί ως Επείγουσα Έρευνα Δημόσιας Υγείας, παρά την πρωτοφανή καθυστέρηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αντιμετωπίσει την πανδημία στο πραγματικό της μέγεθος. Οι ερευνητές αναμένεται να λάβουν χρηματοδότηση 10,5 εκατομμυρίων λιρών από το σύνολο των 20 εκατ. λιρών που έχει διαθέσει το Εθνικό Ινστιτούτο Για την Έρευνα στην Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Αρνητικός στον Covid-19 ο 26χρονος Αλβανός που έσπασε την καραντίνα

Κορωνοϊός: Περιμένω να δω αν νοσώ κι εγώ, λέει η μητέρα του βρέφους που βρέθηκε θετικό στη Φθιώτιδα