Αεροπορικώς και όχι οδικώς, ήρθε η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη από το Μιλάνο, η οποία είναι και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η 38χρονη γυναίκα, είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για να παρακολουθήσει το Fashion week και επέστρεψε αεροπορικώς με την Ryanair. Είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας, ενώ ασχολείται και με τα κοινά στην τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης. Είχε μεταβεί στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους, καθώς η προηγούμενη ήταν η εβδομάδα μόδας στην ιταλική πόλη.

Η 38χρονη επισκέφθηκε το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» μετά την άφιξή της από το Μιλάνο, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Για ιατρικές εξετάσεις έχουν κληθεί τόσο ο σύζυγός της με το παιδί τους όσο και η μητέρα της 38χρονης. Ακόμη από την αεροπορική εταιρεία θα κληθούν για εξέταση όλοι όσοι ταξίδευαν στην ίδια πτήση με την 38χρονη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η γυναίκα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και λαμβάνει ήδη αντι-ιϊκή αγωγή.

Το «ΑΧΕΠΑ» παραμένει σε υψηλή ετοιμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι έχει ζητηθεί από τους προϊσταμένους τμημάτων να παραμείνουν στο νοσοκομείο και μετά το πέρας της βάρδιας τους, λόγω και της παρουσίας του κ. Βασίλη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη, ενώ έπειτα από σύσκεψη ανακαλούνται όλες οι άδειες των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν αδειάσει τη μισή Παθολογική κλινική, προκειμένου να εξασφαλίσουν χώρο για νέα κρούσματα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη υγειονομικών υλικών στο «ΑΧΕΠΑ» και γι’ αυτό συνιστά η χρήση των προστατευτικών μασκών να γίνεται με φειδώ.

Να σημειωθεί ότι εξετάζεται μία ακόμα 28χρονη κοπέλα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς είχε ταξιδέψει πριν από δέκα ημέρες στην Ιταλία. Ενώ σε εξέλιξη είναι και η μεταφορά ενός ακόμα ατόμου πακιστανικής καταγωγής από την Κέρκυρα προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο άνδρας, που νομίμως βρίσκεται στη χώρα μας και εργάζεται σε τοπική επιχείρηση της Κέρκυρας, έχει κι αυτός επίσης αναφέρει ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιταλία.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κρούσματος.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και το υπουργείο Υγείας συνιστούν σε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Αρνητικά τα δείγματα των ασθενών στο «Αττικόν» και στο «Λαϊκό»

Αρνητικό ήταν αντίθετα το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Πρόκειται για τον 57χρονο άνδρα από τον Πειραιά που εισήχθη την Τρίτη με συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό, με επικρατέστερο τον πυρετό.

Ο άνδρας είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία, επισκεπτόμενος εμπορική έκθεση στο Μιλάνο, και μετά από σύντομη παραμονή στο σπίτι του, παρουσίασε υψηλό πυρετό. Διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ χθες στο νοσοκομείο, ελήφθη γενετικό υλικό που απεστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο 57χρονος νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με καλή κλινική εικόνα και του χορηγείται ήδη η ενδεδειγμένη αγωγή ενώ οι οικείοι του είχαν τεθεί προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εν τω μεταξύ στο «Λαϊκό» νοσοκομείο έχει εισαχθεί ένα ακόμα «ύποπτο κρούσμα» και το ληφθέν γενετικό υλικό ελέγχθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ. Ο ασθενής τελικά δεν νοσεί από κορωνοϊό.