Από ρευματοειδή αρθρίτιδα πάσχουν κατ’ εκτίμηση 100.000 άτομα στην Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως οι πάσχοντες φτάνουν τα 23,7 εκατομμύρια.

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, με τις γυναίκες να έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν συγκριτικά με τους άνδρες. Ο πόνος και το οίδημα στις μικρές αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή στις μεγάλες αρθρώσεις (γόνατα, αγκώνες, ώμοι) αλλά και τη σπονδυλική στήλη,που χαρακτηρίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, συντελούν σε σωματική κόπωση, δυσκαμψία, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

Οι ασθενείς λόγω της σωματικής παραμόρφωσης χάνουν από 2,7 έως 30 ημέρες εργασίας κατ’ έτος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η νόσος δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, εντός δέκα ετών από την αρχική διάγνωση έως και το 50% των πασχόντων είναι ανίκανοι προς εργασία.

Μεταξύ των παραγόντων που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής σε έναν ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι: η απουσία πόνου, η καλή ποιότητα ύπνου, η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, η έλλειψη πρωινής δυσκαμψίας, εξάντλησης και άγχους καθώς και η εργασιακή και κοινωνική λειτουργικότητα.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι αποτελεί η καλή συνεργασία γιατρού και ασθενούς, γεγονός που καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της διεθνούς έρευνας αγοράς RA NarRAtive*, που διεξήχθη διαδικτυακά από την εταιρεία Harris Poll για τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer μεταξύ 4 Σεπτεμβρίου και 24 Δεκεμβρίου 2014, 9-13 Ιανουαρίου 2015, 3 Σεπτεμβρίου 2015 και 13 Ιανουαρίου 2016 ανάμεσα σε 3.987 ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών που είχαν διαγνωσθεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε 15 κράτη: ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Τουρκία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Η έρευνα ανέδειξε την ανάγκη των ασθενών να αισθάνονται άνετα με τους επαγγελματίες υγείας και να μιλούν ανοικτά μαζί τους για τους θεραπευτικούς στόχους και τις προτιμήσεις τους για την αντιμετώπιση της νόσου τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το επίπεδο οικειότητας με τον γιατρό, σύμφωνα με την έρευνα, έχει θετική επίδραση στην ασθένεια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς, που εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες και τους φόβους τους, να έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν θετικά την κατάσταση της υγεία τους ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, η σιωπή εμφανίζεται, στην ίδια έρευνα, ως εμπόδιο στην καλύτερη περίθαλψη, με τρεις στους πέντε ασθενείς να αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται άνετα να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους στον γιατρό τους.

«Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει»

Με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas και τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν», υλοποιείται στη χώρα μας η εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει», για την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και μέλη της ομοσπονδίας μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους, όπως η ζαχαροπλαστική και το τρέξιμο, παρακινούν όλους τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους.


«Η ζωή του ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα υποβαθμίζεται σημαντικά. Ο στόχος για μια καλύτερη ποιότητα ζωής είναι εφικτός. Μια καλή ημέρα για έναν ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι αυτή όπου θα έχει ενέργεια, θα μπορεί να κάνει εύκολα τις καθημερινές του εργασίες, θα φροντίσει και θα ασχοληθεί με την οικογένειά του και τους φίλους του και δεν θα νιώθει κούραση ή πόνο. Με την συμμετοχή μας στην εκστρατεία ενημέρωσης με το μήνυμα «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει» καλούμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, να διεκδικήσουν μια φυσιολογική καθημερινότητα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φωνή των ασθενών και συμβάλουμε στην καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς τους», υπογραμμίζει η κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της «ΡευΜΑζήν» και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης.

«Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των αυτοάνοσων φλεγμονωδών νόσων μας δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ο θεραπευτικός στόχος πρέπει να τίθεται από κοινού με τον ασθενή, και δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας πλήρους λειτουργικής και κοινωνικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπευτική επιτυχία είναι η δημιουργία μιας υγιούς και λειτουργικής σχέσης εμπιστοσύνης, με τον ασθενή μας» συμπληρώνει από την πλευρά της ιατρικής κοινότητας η κυρία Ευαγγελία Καταξάκη, Ρευματολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Τέλος, η κυρία Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead της Pfizer Hellas, προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία “Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει”, που υλοποιούμε με τη συνεργασία της “ΡευΜαζην” αλλά παράλληλα και η πολύτιμη συνεισφορά τους ως προς την πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι ως ασθενείς, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα».