Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.

Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις οι οποίες εμφανίζονται θερμές, διογκωμένες, πονούν, μπορεί να είναι ερυθρές και έχουν μειωμένο εύρος κίνησης. Προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος και το αποτέλεσμα της είναι η καταστροφή του χόνδρου των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων τους.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα εξοβελίζοντας το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κυρίως ο πόνος, ανακουφίζονται.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από κλινικές έρευνες και μελέτες παρατήρησης και διαπίστωσαν ένα ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στη χορτοφαγική διατροφή και τη μείωση της φλεγμονής καθώς και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

«Μια χορτοφαγική διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνα αυτή γεννά ελπίδες ότι μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων» σχολίασε η συ-συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova.

Κατά την ανασκόπηση των ερευνών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει την φλεγμονή, ενώ η διατροφή με πολύ λίπος και επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται με αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες όπως η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η χορτοφαγική διατροφή με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από την άλλη μεριά συσχετίστηκε με χαμηλότερες τιμές CRP.

Ανασκόπηση άλλης κλινικής μελέτης έδειξε ότι οι άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσίαζαν σημαντικές βελτιώσεις στην πρωινή δυσκαμψία, τον πόνο, το πρήξιμο και την ευαισθησία των αρθρώσεων μετά τέσσερις εβδομάδες χορτοφαγικής διατροφής με λίγα λιπαρά.