Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία, όπως δείχνουν οι δείκτες τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισαν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και  ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πλην των νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων, στο 1,55%. Μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα που προκύπτει από τη θετικότητα των δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ στο 2%. Θετικά είναι και τα δεδομένα από την ανάλυση λυμάτων, που φαίνεται να μειώνεται. Ωστόσο, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 50.000, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στους 700. Στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα στο 100%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλον τον Δεκέμβριο, θα έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς ασθενείς. Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι αυτές που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στην Πέλλα. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι ανάγκη για άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης γίνεται πιο επιτακτική. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έλαβε την τρίτη δόση.

Μία μελέτη του Ισραήλ έδειξε ότι η τρίτη δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%. Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει  τον κίνδυνο νόσησης.

Οι μελέτες στηρίζουν την απόφαση της επιτροπής, για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,8 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες, ούτε μυοκαρδίτιδα, ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα παγκόσμια δεδομένα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8%, ωστόσο οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν κατά 2%. Η επιδημία στην Ευρώπη, αν και επιδεινώνεται για 11η εβδομάδα, υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική βελτίωση για μία εβδομάδα. Καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ μικρή επιδείνωση 3% έδειξε ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8% ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 8%. Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ που χορηγείται δωρεάν.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κ. Μαγιορκίνης θεώρησε θέμα χρόνου την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Τα εμβόλια φαίνεται ότι καλύπτουν τη μετάλλαξη. Προς το παρόν, υπάρχει χάσμα μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στο ζήτημα της Όμικρον. Οι αρχές βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις, κυρίως σε χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Βρετανία, όπου τα κρούσματα με Όμικρον διπλασιάζονται κάθε ημέρα.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας, δηλώνοντας βέβαιη ότι μια μερίδα γονέων θα θελήσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια», δήλωσε. αποκαλύπτοντας ότι προέτρεψε συγγενικά της πρόσωπα να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση παιδιών, γιατί τα φιαλίδια είναι συγκεκριμένα. Πάντως και στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές, το εμβόλιο θα γίνει από παιδιάτρους.

Βασικό πρόβλημα στη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η καθυστέρηση στην προσέλευση των ασθενών. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να βιαστούν για να κάνουν το τεστ, για να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Στις ΗΠΑ, στην κλινική μελέτη για την ανάπτυξη του εμβολίου, το 36% των παιδιών είχε αντισώματα. Η κλινική μελέτη έδειξε όφελος για τα παιδιά.

Όσον αφορά στον συνδυασμό εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το όφελος των πολιτών είναι να κάνουν το πρώτο διαθέσιμο εμβόλιο.

Για την τέταρτη δόση

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους, ενώ η τέταρτη δόση, όπως το αντιλαμβάνεται, αφορά μόνον τους βαριά ανοσοκατασταλμένους . Όπως είπε, είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Στους 708 οι διασωληνωμένοι, 81 νεκροί, 5.523 τα νέα κρούσματα

Κορωνοϊός – ΕΜΑ: Ασφαλής και αποτελεσματική η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη

Ανοίγει νέο mega εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα