Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι επιστημονικές εκκλήσεις για εμβολιασμό των εγκύων κατά του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 και για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για έγκυο και έμβρυο σε περίπτωση μόλυνσης.
Ο θάνατος της 38χρονης Παρθένας Κουτμερίδη, χθες, έπειτα από τη νόσησή της με κορωνοϊό στον 7ο μήνα της κύησης και την καισαρική τομή στην οποία υποβλήθηκε για να σωθεί το παιδί της, προστίθεται στη μακρά θλιβερή λίστα με τα θύματα της επιδημίας στη χώρα (μέχρι τώρα 18.234).
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρία έχουν υπογραμμίσει από την περασμένη άνοιξη, οπότε υπήρχαν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και στις εγκύους, πως η κύηση θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου για νόσηση από κορωνοϊό. Και παράλληλα συστήνουν όλο αυτό διάστημα τη θωράκιση των γυναικών που κυοφορούν έναντι του ιού και ιδίως εκείνων που εκτίθενται στον ιό, όπως πχ οι επαγγελματίες υγείας καθώς και όσων έχουν συνοδά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά, καρδιολογικά νοσήματα. Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά τη διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα, και προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων.
Ωστόσο, οι επιστημονικές υποδείξεις και τα δεδομένα που εμπλουτίζονταν συνεχώς για τη βαριά επίπτωση του κορωνοϊού στον ευάλωτο πληθυσμό των εγκύων συγκρούστηκαν σε πολλές περιπτώσεις με επιφυλάξεις, φόβο και τελικά αναβλητικότητα για τον εμβολιασμό. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παραμένει σε φάση σύγκρουσης σε δύο επίπεδα: από τη μία τα επίσημα θεσμικά και επιστημονικά όργανα που συστήνουν τον εμβολιασμό κατά της covid-19 και από την άλλη μερίδα ιατρών μελών τους που ακολουθούν τη δική τους γραμμή, και παράλληλα στο άλλο επίπεδο, από τη μία πλευρά υπάρχουν οι γιατροί που ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα και από την άλλη οι έγκυοι και το περιβάλλον τους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν καθόλου είτε να εμβολιαστούν μετά τον τοκετό.
Στο νοσοκομείο Αττικόν στην Αθήνα, στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη και στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας και Ηρακλείου έχουν νοσηλευτεί αρκετές γυναίκες που νόσησαν στη διάρκεια της κύησης και έχουν διασωληνωθεί επίσης. Η επιδημιολογική εικόνα για τις νοσηλείες και τους θανάτους εγκύων δεν έχει αποτυπωθεί με ευκρίνεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχει καταγραφεί ο θάνατος μιας νεαρής αλλοδαπής μετά τον τοκετό της στο Αττικόν. Μοιραία κατάληξη είχε και η μόλυνση με κορωνοϊό μιας 38χρονης από την Κατερίνη τον περασμένο Νοέμβριο. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις από το εξωτερικό, από την Ιρλανδία συγκεκριμένα, αλλά και από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης που έχουν δείξει ότι η νόσος της εγκύου με Covid προκαλεί σημαντικές βλάβες στον πλακούντα (πλακουντίτιδα Covid) και σχετίζεται με ενδομήτριο εμβρυικό θάνατο.
«Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ανοσογόνα και ασφαλή για τις εγκύους» επανέλαβε πρόσφατα, στις 8 Νοεμβρίου, μετά τον θάνατο της 38χρονης εγκύου από την Κατερίνη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. «Οι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές, ιδίως για πρόωρο τοκετό εάν νοσήσουν με covid-19. Καθόλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, οι έγκυες κινδυνεύουν όπως ακριβώς τα άτομα με υποκείμενο νόσημα» είχε υπογραμμίσει. Ωστόσο, παρότι συγκαταλέγονται σε αυτή την ευπαθή κατηγορία πληθυσμού, οι έγκυοι στη χώρα μας, δεν έχουν θωρακιστεί κατά του κορωνοϊού. Η καθηγήτρια είχε επισημάνει επίσης την ίδια ημέρα ότι μεταξύ των ανεμβολίαστων πολιτών υπάρχουν πολλές έγκυες, θηλάζουσες και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.
«Οι γυναίκες που κυοφορούν είναι εξαιρετικά ευάλωτες. Αντιμετωπίζονται ως ανοσοκατεσταλμένα άτομα, που σημαίνει ότι σε περίπτωση μόλυνσης με κορωνοϊό κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, να διασωληνωθούν και να πεθάνουν. Επιπλέον, λόγω της κύησης επιβαρύνεται ιδιαίτερα το αναπνευστικό τους σύστημα, πιέζεται και περιορίζεται. Δηλαδή υπάρχει σοβαρός λόγος να θωρακιστεί και το αναπνευστικό τους σύστημα. Ο εμβολιασμός μόνον ωφελεί και τις εγκύους και τα έμβρυα» αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Παιδιατρικής- Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργος Χρούσσος.
«Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας COVID-19 προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά έγκυες να νοσούν σοβαρά. Και με μεγάλη θλίψη βλέπουμε ότι νέες μητέρες δεν τα καταφέρνουν στη μάχη του κορωνοϊού. Ένας στους έξι ασθενείς με λοίμωξη CΟVID-19 στη Βρετανία που χρειάστηκαν παράκαμψη των πνευμόνων με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (Ecmo) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το NHS» λέει στο protothema.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, καθηγήτρια, διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», κυρία Σοφία Καλανταρίδου.
Σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την ενημέρωση των εγκύων αλλά και όλων των γυναικών για τα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική συμβουλευτική γραμμή. Το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ συμμετέχει στην ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ για τις έγκυες και όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με την τηλεφωνική συμβουλευτική ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ 2132039142 (ώρες λειτουργίας 10.00-18.00). Απαντήσεις θα δίνουν μαιευτήρες-γυναικολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.
Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ και η HOPEgenesis, υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα, ώρες 16.00-19.00, με θέμα: «COVID-19, Εγκυμοσύνη και Εμβόλια».