Είναι γεγονός πως συχνά πυκνά διαβάζουμε ή ακούμε στις ειδήσεις πραγματικά τρομαχτικά  ιατρικά περιστατικά. Την ίδια στιγμή, όμως, παραλείπονται αρκετές σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με το πώς ο κάθε ασθενής κατέληξε να διαγνωσθεί με την εκάστοτε πάθηση, όπως επισημαίνει ο Δρ. Robert H. Shmerling από το Πανεπιστήμιο Harvard.

Με τον τρόπο αυτό, πολλοί άνθρωποι συχνά επηρεάζονται αρνητικά, εστιάζοντας αποκλειστικά σε ένα σύμπτωμα και οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα ή ακόμα και σε περιττές ιατρικές εξετάσεις.

Γενικά, οι ασυνήθιστες ιατρικές ιστορίες μπορούν να μας προκαταβάλουν με έναν καθόλου βοηθητικό –ή ακόμα και επικίνδυνο- τρόπο. Για παράδειγμα, μερικές ιστορίες από σπάνια ιατρικά περιστατικά μπορούν να:

– ενθαρρύνουν την περιττή ανησυχία. Τέτοιου είδους ιστορίες καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την αποχή από την καταστροφολογία. Κάνουν δηλαδή το μυαλό να φτιάχνει το χειρότερο σενάριο. Αν, για παράδειγμα, είστε ένας άνθρωπος που πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους και διαβάσετε για κάποιον που διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο έπειτα από συμπτώματα παρόμοια με τα δικά σας, σίγουρα δεν θα είστε ήρεμοι και ήσυχοι για το τι μπορεί να σας συμβαίνει.

– αποσπούν από πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένας νέος άνθρωπος με ταχυκαρδία λόγω κρίσεων πανικού μπορεί να μην αναζητήσει τη φροντίδα που χρειάζεται για το συγκεκριμένο ζήτημα, αν ο ίδιος ή ο γιατρός του επικεντρωθούν αποκλειστικά στη μικρή πιθανότητα ενός πιο σημαντικού προβλήματος υγείας.

– παραπληροφορήσουν αν δεν παρέχονται όλες οι πληροφορίες. Σε κάποιες από τις ιατρικές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αναφέρεται ποτέ το πόσο σπάνια είναι η εκάστοτε πάθηση ούτε γίνεται σαφές ότι είναι πολύ σπάνιο άνθρωποι με παρόμοια συμπτώματα να διαγνωσθούν με κάτι τόσο σοβαρό.

– δίνουν έδαφος σε περιττή ιατρική αξιολόγηση και εξετάσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να ζητούν από τους γιατρούς να τους εξετάσουν για παθήσεις που περιγράφονται σε δραματικές ειδήσεις ιατρικού περιεχομένου, ακόμα κι όταν αυτές οι εξετάσεις δεν είναι ουσιαστικά αναγκαίες. Οι εκτεταμένες εξετάσεις είναι πιθανότερο να συντελέσουν στην εύρεση ασήμαντων ανωμαλιών παρά στη διάγνωση μιας απίθανης (και σοβαρής) πάθησης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερες εξετάσεις και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Μάθετε τα «κόκκινα πανιά» και μην τα αγνοείτε
«Πολλοί από εμάς υποτιμούν, εκλογικεύουν ή εξηγούν με τον δικό τους τρόπο τα οποιαδήποτε συμπτώματα. Κάποιες φορές, όμως, αυτό δεν είναι καλό», τονίζει ο Δρ. Shmerling.

Δε χρειάζεται ο καθένας που βιώνει έναν πονοκέφαλο να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία. Είναι καλό, όμως, να γνωρίζει τα σοβαρά συμπτώματα που θα πρέπει να αναφέρει άμεσα στον γιατρό του και να μην τα αγνοήσει. Αν, λοιπόν, έχετε κάποιο σύμπτωμα που σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε αν είναι σύνηθες και ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε ένα ραντεβού ή στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Μαρτυρία: Ανάρρωσε πριν έξι μήνες, αλλά ακόμη υποφέρει

Η πολύ σπάνια περίπτωση 25χρονης που έχυνε δάκρυα από αίμα στη διάρκεια της περιόδου της

Ο απίστευτος λόγος που αυτός ο άνδρας έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε