Η υπερβολή κόστισε τη ζωή ενός 54χρονου οικοδόμου και λάτρη των ζαχαρωτών από τη Μασσαχουσέτη. Όπως έδειξε το ιατρικό πόρισμα, ο άνδρας πέθανε από την υπερκατανάλωση ζαχαρωτών.

Ο άνδρας που κατανάλωνε περί τη μιάμιση σακούλα ζαχαρωτά μαύρης γλυκόριζας καθημερινά, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε αιφνίδια σε κατάστημα fast food, χωρίς να έχει παρουσιάσει συμπτώματα στο παρελθόν.

Μιλώντας στην New England Journal of Medicine, οι γιατροί απέδωσαν το συμβάν στο γλυκυρριζικό οξύ. Όπως εξήγησε ο Δρ. Elazer R Edelman για την περίπτωση του άτυχου άνδρα με την «φτωχή διατροφή και την υπερκατανάλωση ζαχαρωτών», δραστικό συστατικό στις ρίζες γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, υποκαλιαιμία, μεταβολική αλκάλωση, θανατηφόρες αρρυθμίες και νεφρική ανεπάρκεια, συμπτώματα που παρουσίασε και ο άνδρας.

Ο άνδρας είχε λίγες βδομάδες πριν στραφεί στα ζαχαρωτά μαύρης γλυκόριζας, εγκαταλείποντας την προτίμηση για ζαχαρωτά από κόκκινα φρούτα.

Ο γιατρός Andrew L Lundquist, συνηγορώντας στο πόρισμα για την ενοχή της γλυκόριζας, δήλωσε πως περαιτέρω έρευνα υπέδειξε ότι μεταστροφή σε αυτού του τύπου ζαχαρωτά προκάλεσε υποκαλιαιμία.

Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα, ακόμη και στη χρήση σε ροφήματα για τα έλκη του στομάχου, τη βρογχίτιδα, τις λοιμώξεις και τον πονόλαιμο, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε υπερβολικές ποσότητες. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, γι’ αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας αν έχετε καρδιακά προβλήματα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Τέσσερα top βότανα που ανακουφίζουν

Απίστευτο! Μας αρέσουν τα γλυκά ακόμη και όταν έχουμε χάσει τη γεύση μας

Σας αρέσουν τα γλυκά; Να ποιες νόσοι σας απειλούν