Πολλαπλά είναι τα μηνύματα για εγρήγορση απέναντι στα σημάδια εφησυχασμού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα που ξεπέρασαν χθες τα 2.800 αλλά και η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελούν «καμπανάκια» προς όλους. Από την άλλη ο εμβολιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να χτίζεται τείχος ανοσίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία θέλουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, να πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεος του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις. Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Προβληματισμός από τη χαλάρωση

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της τήρησης των μέτρων, ειδικά μετά την άρση του σκληρού lockdown και με ορίζοντα την περαιτέρω χαλάρωση οικονομικών δραστηριοτήτων όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί.

Το πρώτο «καμπανάκι» το χτύπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα τόνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Η αναφορά στους επαγγελματίες της εστίασης δεν ήταν τυχαία αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις ενώ οχτώ επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».

Η παραπάνω εικόνα, μαζί με τα κορωνοπάρτι τα οποία φαίνεται να έχουν καθιερωθεί και να ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε διάφορα σημεία της χώρας συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση η οποία έχει δεσμευθεί για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ

Την ίδια ώρα, υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ προβλέπει διαταγή που εξέδωσε σήμερα το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η διαταγή εκδόθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ίδιου του Αρχηγού του Σώματος Στέφανου Κολοκούρη, που τυγχάνει και πρώην επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ανδρών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου «28550 Φ 215.2» έγγραφο.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής (σ.σ. στις ΕΜΑΚ) θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».

eggrafo_emak
Με το ίδιο έγγραφο καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου με την ειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους.

Καλούνται δε οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ, να ενημερώσουν ως τις 21 Μαΐου το Αρχηγείο, ποια στελέχη τους έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους, ποια στελέχη έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και ποια στελέχη δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Όπως εξήγησαν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο protothema.gr στις 8 μονάδες της ΕΜΑΚ υπηρετούν 400 άτομα- δύο εξ αυτών γυναίκες. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο εμβολιασμός για μια σειρά ασθενειών ήταν πάντοτε υποχρεωτικός για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας με δεδομένο ότι ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο: Στελέχη της ΕΜΑΚ έχουν πάει στην Ινδία, στα Πουκέ και αλλού, όπου υπήρξε ανάγκη διεθνούς συνδρομής στην αντιμετώπιση καταστροφών. Ηδη, σχεδόν όλοι οι υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ είτε έχουν εμβολιασθεί, είτε έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους. Όσοι τυχόν δεν θελήσουν, τελικά, να εμβολιασθούν κατά της covid, θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σταθερή αλλά αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Θετικός είναι ο αντίκτυπος από την πορεία της πανδημίας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.

Σήμερα, οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 334, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω στους 639, ενώ καταγράφηκαν και 63 θάνατοι. Τα στοιχεία αυτά, όμως, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν, καθώς τα συγκεντρωτικά δεδομένα όσον αφορά στις εισαγωγές του Σαββατοκύριακου (655) δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Άλλωστε, οι συνεχείς εκκλήσεις τόσο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης για την τήρηση των λιγοστών πλέον μέτρων καταμαρτυρούν την αμείωτη ανησυχία τους για αναζωπυρώσεις της πανδημίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο τείχος ανοσίας που οικοδομείται μεθοδικά μέρα με την ημέρα.

Στις ηλικίες 0-17 το 8,1% των κρουσμάτων – Τεράστια αύξηση του ιικού φορτίου στα Χανιά

Ο υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων της Τρίτης (22.211 μοριακά και 48.306 rapid τεστ), αλλά και το ρεκόρ δηλώσεων αποτελεσμάτων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) που σήμερα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.220.704) ανέδειξαν την ήπια υποχώρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι το 8,1% των σημερινών διαγνώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 0-17 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα self test επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ειδικών περί χρήσιμου εργαλείου για τον έλεγχο της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική εντοπίστηκαν και πάλι τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων (1.425), με το κέντρο της Αθήνας να διατηρεί για ακόμα μία ημέρα τα πρωτεία των διαγνώσεων με 451. Πάνω από 200 παραμένουν και σήμερα τα κρούσματα στις δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (258) και στον Πειραιά (217), με τον τελευταίο να συγκεντρώνει τα βλέμματα των ειδικών τα τελευταία 24ωρα λόγω της ήπιας μεν, αλλά υπαρκτής αύξησης των νέων λοιμώξεων. Οι υπόλοιπες περιοχές της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών, αναδεικνύοντας τις τάσεις σταθεροποίησης με σημάδια υποχώρησης που συνάδουν και με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Θεσσαλονίκη και Αιτωλοακαρνανία συνεχίζουν να σημειώνουν τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων με 245 και 114 αντίστοιχα, ενώ στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ το αρνητικό πρόσημο δίνεται από τη Λάρισα με τα 90 κρούσματα και την Αχαΐα με τα 70. Σημειώνεται, πάντως, ότι και στις δύο αυτές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) τα σημερινά στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων κάνουν λόγο για οριακή –στην περίπτωση της Λάρισας- μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (της τάξης του 10%) και σημαντική μείωση (-80%) σε αυτό της Πάτρας σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες εννέα περιοχές ελέγχου του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021 παρατηρήθηκαν καθαρά πτωτικές μεταβολές στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Εξετάζονται μέτρα μόνο σε τοπικό επίπεδο

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τα οριζόντια μέτρα να είναι πλέον εκτός κάδρου και μάλιστα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως «εκεί θα μείνουν». Έτσι, αν και ακόμα είναι πρόωρη η όποια πρόβλεψη προκρίνεται το σενάριο λήψης αυστηρών μέτρων για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κάλυμνο.

Το μέχρι τώρα δεδικασμένο θέλει τα τοπικά lockdown -και ειδικά στα νησιά- να αποδίδουν τα μέγιστα και να αποκλιμακώνουν την κατάσταση στον προβλεπόμενο χρόνο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πόρου, όταν και πέρσι το καλοκαίρι, μπήκε… «λουκέτο» στο νησί λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι είναι διαφορετικά.