Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την εμβολιαστική διαδικασία μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τρίτης, οι εμβολιασμοί προχωρούν γρήγορα και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4,405 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2,837 εκατομμύρια με τουλάχιστον μια δόση- δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15, 5% και με τις δυο δόσεις.

Πρόσθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μάιου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει μια δόση, δηλαδή το 34%.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χωρά και ο αριθμός θα αυξηθεί με αυτά που θα προστεθούν στα νησιά από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 300 κέντρα και θα υπάρξει αμοιβή ανά εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός Υγείας μίλησε για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και βοηθών, με διαγωνισμό ΑΣΕΠ που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τον διαγωνισμό:

«Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

Οι νοσηλευτές αυτοί θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους. Ειδικά για τους νοσηλευτές που υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση.

Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η στήριξη των δομών υγείας θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και αποτελεί παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του 21ου αιώνα».

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας, προέτρεψε τους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα, καθώς όπως τόνισε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει όταν μηδενίσουν τα κρούσματα. «Δίνουμε βαθμούς ελευθερίας και δυνατότητες με εμβολιασμούς και testing να κινηθούμε πιο άνετα, αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν προνομία, σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει όταν θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβολιασμοί σε 1.800 κέντρα: Ποιοι παίρνουν σειρά – Ραντεβού για περισσότερους πολίτες