*γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Έναν «γρίφο» καλείται να επιλύσει το κυβερνητικό επιτελείο καθώς, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν να βρίσκονται περισσότερο σε μία παρατεταμένη επιπέδωση παρά σε ύφεση, από την μία το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να πιέζεται και από την άλλη μέρος του πληθυσμού δείχνει να ξεπέρασε τα όριά του και να συμμετέχει σε αυτοσχέδια πάρτι σε πλατείες χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο προστασίας.

Εικόνες από το Περιστέρι 

Οι αρχικές συζητήσεις για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα φάνηκε πως μπήκαν στο συρτάρι από πλευράς επιτροπής καθώς κρίνεται πως δεν υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος αποτύπωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα των μέχρι τώρα κινήσεων χαλάρωσης που θα επιτρέψει ένα τέτοιο άνοιγμα. Έτσι κυβέρνηση και επιστήμονες προσανατολίζονται πλέον σε μαζικό άνοιγμα της αγοράς αμέσως μετά το Πάσχα με το ημερολόγιο να δείχνει 10 Μαΐου.

Κοντολογίς, το μήνυμα που περνούν οι επιστήμονες και φαίνεται να έχει αποδεχθεί το κυβερνητικό επιτελείο από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είναι πως θα περάσουμε Πάσχα στις πόλεις για να διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε όσο το δυνατόν και όσο πιο σύντομα ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό». Οι αποφάσεις όμως δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν πως η εισήγησή τους θα είναι αρνητική.

Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια. Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα το μέτρο αυτό είχε χαλαρώσει, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν όπως προβλέπεται. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο.

Ανησυχία για την εστίαση

Και όλα αυτά την ώρα που εικόνες από τα αυτοσχέδια κορωνοπάρτι σε πλατείες της χώρας κάνουν τον γύρο των Μέσων και προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα επιδημιολογικά δεδομένα μιας και όπως φαίνεται δεν τηρούνται ούτε προσχηματικά τα μέτρα προστασίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο, όπως έγραφε από την προηγούμενη εβδομάδα το protothema.gr είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης επαναλειτουργίας της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ως ένα ακόμη βήμα αποσυμπίεσης. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης τοποθετούσαν μία τέτοια κίνηση ακόμα και πριν το Πάσχα και όχι στις 10 Μαΐου σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, με τις αποφάσεις να λαμβάνονταν σε έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων αυτή την εβδομάδα, ίσως και την Τετάρτη.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως βρίσκει αντίθετους αρκετούς τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και τους περισσότερους επιστήμονες. Μιλώντας για τους δεύτερους, οι ίδιοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους μιλούν με ανησυχητικό τόνο για τις πιθανές επιδημιολογικές επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης καθώς δεν διασφαλίζεται πως θα εάν ανοίξει η εστίαση τα κορωνοπάρτι θα πάψουν. Από την άλλη, ο πολιτικός αντίλογος θέλει μία τέτοια απόφαση να λαμβάνεται από πολλούς ως επιβράβευση τέτοιων μειοψηφικών συμπεριφορών την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα.

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη τόσο σε επίπεδο αποφάσεων όσο και όσον αφορά τα «μαθηματικά» της πανδημίας.

Απίστευτες εικόνες στο Περιστέρι

Ακόμη μια βραδιά συνωστισμού και απόλυτου παραλογισμού σε πλατείες και σε κεντρικά σημεία δήμων της Αττικής. Στην πλατεία Αιμίλιου Βεάκη στο Περιστέρι  για ακόμα ένα βράδυ είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος κόσμου, κάποιοι εκ των οποίων επιδίδονται με τα «φτιαγμένα» οχήματα τους σε “drift”(παντιλίκια) προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των περαστικών.

Τα πεζοδρόμια όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο είναι γεμάτα από εκατοντάδες νεαρούς που συγχρωτίζονται με ένα ποτό στο χέρι ενώ από τα ηχεία των Ι.Χ ακούγεται δυνατή μουσική που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι έχουν ανοίξει τα μπαρ και τα κλαμπ της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία -1.100 νέες εισαγωγές το περασμένο 48ωρο

Self test: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν από σήμερα