Για το ενδεχόμενο της εξόδου του Πάσχα, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

«Θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας»

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, τόνισε πως «θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας», όντας αντίθετος με το ενδεχόμενο της εξόδου των εορτών.

Στις δηλώσεις του ανέφερε πως το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλα ανοίγματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού.

«Το σχέδιο που δουλεύεται για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πολύ καλό, για να ανοίξει με φουλ τις μηχανές. Θα έχουμε το σχέδιο τις επόμενες οκτώ μέρες και θα δώσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια. Μετά τις 14/5, που θα ανοίξει ο τουρισμός, λογικά θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις για τους Έλληνες», εξήγησε.

«Τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά τα κρούσματα»

Στη συνέχεια, σχολίασε τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται.

«Οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό», ανέφερε για το πλήθος κόσμου σε πλατείες και πάρκα, μάλιστα χωρίς μέτρα προστασίας σε πολλές περιπτώσεις. «Η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην περίπτωση που ο κόσμος φύγει για τα χωριά του το Πάσχα.

«Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών», δήλωσε, ενώ μίλησε για τάση αποκλιμάκωσης στα κρούσματα, με την εκτίμηση πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά.

«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1.600 κρούσματα από τα 2.800», σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πάσχα στην πόλη με… χαλάρωση μέτρων, «όπως τα Χριστούγεννα», προκρίνουν οι ειδικοί