Με το βλέμμα στραμμένο στο ΕΣΥ βρίσκονται οι αρμόδιοι μετά την επιδημιολογική «έκρηξη» της περασμένης εβδομαδας με τα 1.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά μέσο όρο κάθε μέρα, τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα αφορούν την παραγωγική ηλικιακή ομάδα ατόμων 40-64 χρόνων. Η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να φέρει τις επόμενες δύο εβδομάδες ακόμη περισσότερους ασθενείς σε Εντατικές, καθώς και θανάτους.
Χθες, μάλιστα, σημειώθηκε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19: έγιναν 374 εισαγωγές, ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι τώρα από την αρχή του έτους. Από αυτές, οι 227 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες πολύ δύσκολες υποδεχόμενα ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και σηκώνοντας το βάρος της νοσηλείας και των non Covid περιστατικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση, τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη κάνοντας την πολυαναμενόμενη από επιστήμονες, κυβέρνηση και πολίτες επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης έναν δύσκολο στόχο.
Η παράταση του lockdown έως και τις 8 Μαρτίου ήταν μονόδρομος με το «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο των 12.000 ενεργών λοιμώξεων Covid-19 στην επικράτεια, τις “ζωντανές” εστίες σε τουλάχιστον 56 από τις συνολικά 76 Περιφερειακές ενότητες, το πλήθος των συρροών σε εργοστάσια, βιοτεχνίες, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρίες και νοικοκυριά σε μια δυνατή αλυσίδα μετάδοσης, τη μεγάλη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιδίως στις “κόκκινες” περιοχές.
Ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Ιανουάριος έδωσε την επιδημιολογική σκυτάλη στον Φεβρουάριο με 255 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί στους 371, καταγράφηκε δηλαδή αύξηση σε έναν από τους πιο “σκληρούς” δείκτες της επιδημίας κατά 45%, παρά τις συνθήκες lockdown που επικρατούν τον τελευταίο μήνα μπορεί να αντιληφθεί τη δυναμική της επιδημίας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, το γεγονός ότι 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι πλέον από 45 έως 65 ετών, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα είναι και αρκετοί διασωληνωμένοι.
Το αισιόδοξο μήνυμα
Αντίθετα, αισιοδοξία γεννά το γεγονός ότι μειώνεται συνεχώς η επίπτωση της επιδημίας στους ηλικιωμένους, με την ομάδα 65 ετών και άνω να καταλαμβάνει σταδιακά μικρότερο ποσοστό στις νέες διαγνώσεις, κάτι που οφείλεται στον εμβολιασμό. Ειδικά το όφελος είναι μεγαλύτερο για την πιο θωρακισμένη μέχρι στιγμής ομάδα, εκείνη των 80 χρόνων και άνω, καθώς έχει εμβολιαστεί ήδη το 50% και έχει προγραμματίσει ραντεβού άλλο ένα 15%. Μάλιστα, η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι οι ηλικιωμένοι που μολύνονται, εάν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, δεν αρρωσταίνουν βαριά. Ανέφερε δε παράδειγμα από το νοσοκομείο “Αττικό”, όπου πρόσφατα αντιμετωπίστηκε ομάδα υπερηλίκων που νόσησαν ελαφρά και κανείς τους δε χρειάστηκε διασωλήνωση, χάρη στο εμβόλιο που είχαν λάβει.
Αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 850.000 και η χώρα μας παραμένει μία από όσες βρίσκονται στην υψηλότερη κατάταξη με τις λιγότερες χαμένες δόσεις. Ειδικότερα, το ποσοστό των αδιάθετων δόσεων, που δεν αναπληρώθηκαν, ανέρχεται σε 0,36%, με την Ελλάδα να… συναγωνίζεται σε αυτό το δύσκολο πεδίο τον Καναδά και το Ηνωμένο Βαςίλειο.
Ο μηχανισμός αναπλήρωσης περιλαμβάνει μέχρι τώρα, κυρίως, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα εξεταστεί η διεύρυνση του συστήματος αναπλήρωσης και, εάν θα είναι εφικτό, θα καλούνται άτομα της αμέσως επόμενης ομάδας βάσει της προτεραιοποίησης.
«Έσπασε» ο Χαρδαλιάς: «Έναν χρόνο μετά, δίνουμε μάχες για την υπέρτατη νίκη»
Παράταση του «σκληρού lockdown» στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι το «κόκκινο»