*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Τι κι αν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε καλλιεργηθεί μία ελπίδα πως το αυστηρό lockdown στην Αττική θα τελείωνε από την ερχόμενη Δευτέρα; Ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξούσε πως θα ανοίξει τα καταστήματά του χάρις το 13032 ενώ οι πολίτες ανυπομονούσαν. Όλα άλλαξαν στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχιζόταν ενώ τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν για να φτάσουν τελικά να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2.000.

Κάπου εκεί έγινε αντιληπτό για κυβέρνηση και επιστήμονες πως η αισιοδοξία θα έπρεπε να περιμένει -και τελικά χθες, Παρασκευή ανακοινώθηκε αυτό που πλέον είχε προαναγγείλει έμμεσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Δηλαδή, παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου. Όπως είχε γράψει το protothema.gr τα σενάρια ήταν δύο: Είτε παράταση δύο εβδομάδων απευθείας, είτε να επιλεγεί η λύση 1+1, δηλαδή επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 8 Μαρτίου και εν συνεχεία επανεξέταση των δεδομένων προκειμένου να διαφανεί εάν θα χρειαστεί ακόμη μία εβδομάδα η Αττική για να εμφανίσει μία επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέψει την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Τελικά επελέγη η δεύτερη οδός την ώρα που τα μηνύματα από τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν είναι και τα καλύτερα, αφού χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 κρούσματα. Το καθεστώς αυστηρού lockdown έως τις 8 Μαρτίου ισχύει επίσης για τους δήμους Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) Κορδελιού (Θεσσαλονίκης) και τις Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και Αρκαδίας (12 νέα κρούσματα).

Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που στην επικράτεια είναι περισσότερα από 1.000. Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις, η… φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.

Όλες οι πλευρές πλέον κοιτούν την 15η Μαρτίου. Την ερχόμενη εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, τις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων ο οποίος βρίσκεται ήδη σε δυσθεώρητα επίπεδα στην Αττική. Όπως όλα δείχνουν, εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, ίσως επιλεγεί μία ακόμη εβδομάδα παράτασης του lockdown έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως από τις 15 Μαρτίου η χώρα γυρνά σελίδα και αφήνουμε πίσω τα lockdown όπως έχουν τονίσει οι επιστήμονες τα τελευταία 24ωρα. Επιθυμία λοιμωξιολόγων αλλά και κυβέρνησης είναι η χώρα να μπει σε τροχιά επαναφοράς στην κανονικότητα, το lockdown που ζούμε τώρα να είναι το τελευταίο και οι εμβολιασμοί να αυξηθούν όσο προμηθευόμαστε περισσότερες δόσεις έτσι ώστε ανά διαστήματα να ανοίγουν ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες.

Την αρχή θα κάνει το λιανεμπόριο, όπως όλα δείχνουν μόνο με click away και σε δεύτερο χρόνο με click in shop ενώ οι καταναλωτές θα έχουν στην διάθεσή τους τα SMS στο 13032 το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο για το λιανεμπόριο, μία φορά την ημέρα και θα έχει διάρκεια τρεις ώρες. Σε επόμενο στάδιο, πιθανόν μία εβδομάδα αργότερα, να ξεκινήσουν και οι πρώτοι μαθητές, από τα δημοτικά, να επιστρέφουν στα σχολεία τους.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυμπιεστούν οι κλίνες ΜΕΘ και θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.

Πώς θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

«Την Τσικνοπέμπτη ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα», διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής. «Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, για να μη βρεθούμε μετά από μέρες αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και τα SMS.

Τι ανακοινώθηκε την Παρασκευή

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο «κόκκινο» μπαίνουν οι δήμοι Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Ηγουμενίτσας, Σύρου, Σάμου, Άρτας, Διδυμότειχου, Λοκρών (η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Μαλεσίνα), Αμφιλοχίας, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όλη η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

Εφίστησε την προσοχή για την πιστή τήρηση των μέτρων στους Δήμους Λαρίσης και Βόλου, ενώ από το «κόκκινο» βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι στο πορτοκαλί επίπεδο μπαίνει η Μύκονος.

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, ισχύουν τα εξής:

  • Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
  • Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
  • Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως στην Αττική, σήμερα και αύριο τίθεται σε εφαρμογή, όπως κάθε Σαββατοκύριακο, λόγω lockdown η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Επίσης, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.