Σε ένα παράδοξο εύρημα κατέληξαν ομόφωνα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ: η οδήγηση είναι αδύνατη χωρίς μουσική.

Μπορεί για αρκετούς να αποσπά παρά να αυξάνει την προσοχή στο δρόμο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τους νέους ηλικιακά οδηγούς που αναφέρουν την ακρόαση μουσικής ως αναγκαία για την ασφάλειά τους όταν πιάνουν το τιμόνι.

«Οι νέοι 18-29 ετών είναι τόσο εξοικειωμένοι με την καταιγίδα ερεθισμάτων και την πρόσληψη πλήθους πληροφοριών καθημερινά που δεν αναρωτιούνται πώς το είδος μουσικής μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση, να οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές ή ακόμα και εσφαλμένη εκτίμηση των καταστάσεων», ανέφερε ο καθηγητής Warren Brodsky, διευθυντής του Εργαστηρίου Μουσικών Επιστημών του Τμήματος Τεχνών του Πανεπιστημίου.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που δημοσιεύονται στο Psychomusicology: Music, Mind and Brain της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, έδειξαν ότι το 80% από τους 140 νεαρούς οδηγούς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ως «δύσκολο» και ενίοτε «σχεδόν ανέφικτο» να συγκεντρωθεί στον δρόμο και την κίνηση χωρίς μουσική. Επιπλέον, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο αυτοκίνητο μετά την άφιξη στον προορισμό τους μέχρι να τελειώσει το τραγούδι που ακούν.

Ποια μουσική ταιριάζει με την οδήγηση; Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος καθώς για το 97% των οδηγών μια ευρεία γκάμα μελωδιών και ειδών μουσικής τους συντροφεύουν στα μεγάλα ταξίδια.

Πάνω από τα δύο τρίτα ωστόσο (76%) δήλωσε ότι προτιμά πιο απελευθερωτικά χορευτικά τραγούδια στις διακοπές ενώ το soundtrack στη διαδρομή για κάποιο πάρτι αποτελούν τα ρυθμικά και χορευτικά μουσικά κομμάτια για το 90%.

Τα ευρήματα εντούτοις δεν προσφέρονται για εφησυχασμό. Ο Doug Seserman, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού American Associates του Πανεπιστημίου Ben-Gurion δήλωσε σχετικά: «η μουσική είναι μια ουσιαστική, παγκόσμια γλώσσα η οποία χαίρει καθολικής εκτίμησης. Αναμφίβολα, ωστόσο, δεν γίνεται να μη ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα ανησυχητικά αποτελέσματα της μελέτης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δρ Brodsky εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αίσθηση των νέων οδηγών ότι η αυξημένη εγρήγορση από τα πολλά ερεθίσματα βελτιώνει τις ικανότητές τους στην οδήγηση. «Πιθανώς να αποτελέσει μελλοντικά ζήτημα, όταν θα κληθούν να εγκαταλείψουν την ακρόαση μουσικής και να πάρουν τον έλεγχο ενός αυτόνομου οχήματος».

Διαβάστε επίσης

Τι κερδίζουν τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική

Επικίνδυνη η οδήγηση υπό την επήρεια φαρμακευτικής κάνναβης

Χαμηλώνετε κι εσείς τη μουσική όταν παρκάρετε; Δείτε γιατί