Γράφει η Λίνα Κεκέση

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από τον τύπο του ιού που είχαμε. Aυτό είναι ανησυχητικό διότι, όσο περισσότερα άτομα μολύνει ο κορωνοϊός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που θα νοσηλευτούν. Kαι όπως η ίδια επισήμανε, αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς καινούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις.

«Τα εμβόλια καλύπτουν την Νοτιοαφρρικανική μετάλλαξη στο 50% δηλαδή η αποτελεσματικότητα είναι στο 50%. Αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξει ένα εντελώς καινούργιο εμβόλιο που θα απευθύνεται σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα το δούμε. Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική από το τύπο του ιού που είχαμε πριν τη μετάλλαξη» είπε στο protothema.gr η Αθηνά Λινού.

Πώς ξεκίνησε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές, σε δείγματα ήδη από τον Οκτώβριο.Την ύπαρξή της δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου.Πλέον, το στέλεχος εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Έχοντας λάβει την ονομασία” 501.V2″ το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η “N501Y’ που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η “E484K” η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Δημόπουλος: «Δεν υπάρχει μαγική λύση – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες»

Κρίσιμα 24ωρα για την Αττική: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί το τρίτο κύμα

Κορωνοϊός – Πάτρα: Κρίσιμο δεύτερο 24ωρο για τον 9χρονο – «Μάχη» για να μην διασωληνωθεί