Διεθνής επιστημονική ομάδα προέβη σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με την παχυσαρκία, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως που αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Ο λιπώδης ιστός, ο οποίος περιλαμβάνει τα λιποκύτταρα και τα μακροφάγα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), αποτελεί παράγοντα κλειδί στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Τα ευρήματα έδειξαν τις οδούς σηματοδότησης που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη ενός πολύτιμου τύπου μακροφάγου κυττάρου του λιπώδους ιστού (ATM) στην παχυσαρκία, το οποίο αποτρέπει την λιποτοξικότητα, τη διαδικασία μη φυσιολογικής εναπόθεσης λίπους σε άλλους ιστούς εκτός από τον λιπώδη.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Αυστρία (από το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Γκρατς) και μια ομάδα επιστημόνων της MedUni Vienna.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν το μονοπάτι σηματοδότησης PI3K, έναν σημαντικό μεταβολικό ρυθμιστή της αποθήκευσης λίπους που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην κυτταρική αντίδραση στην ινσουλίνη. Στην παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η πολύχρωμη κυτταρομετρία ροής, η λιπιδομική ανάλυση (lipodomics) και τεστ κυτταρικής αναπνοής σε διάφορα πειραματόζωα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συνεχής δραστηριότητα του PI3K μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία στα μακροφάγα: αυτό παράγει κυρίως εξειδικευμένα μακροφάγα ATM με αυξημένο αριθμό υποδοχέων σάρωσης MARCO στην επιφάνεια τους. Πρόκειται για «επαγγελματίες» καθαριστές λιπιδίων που διαλύουν το λίπος, εμποδίζοντάς το να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο Δρ Omar Sharif, συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Το μεταβολικό σύνδρομο και η λιποτοξικότητα είναι χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας. Τα πορίσματά μας διαπιστώνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη λιπιδίων και ο καλύτερος ενεργειακός μεταβολισμός των μακροφάγων ATM βοηθούν στη διατήρηση της μεταβολικής υγείας, κάτι που συνεπάγεται μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για σειρά μεταβολικών ασθενειών».

Στο μέλλον, η επιστημονική ομάδα θα διερευνήσει εάν η σηματοδότηση του PI3K μπορεί να επηρεάζει διαρκώς τον πληθυσμό των μακροφάγων ATM στον ανθρώπινο οργανισμό. Προς το παρόν, η ήπια αναστολή του PI3K έχει ήδη συζητηθεί ως στρατηγική για τη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών. Τα νέα δεδομένα, αναδεικνύουν τις πιθανότητες για απροσδόκητες παρενέργειες όπως μεταβαλλόμενα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, εξαιτίας της μειωμένης απορρόφησης λίπους των μακροφάγων ΑΤΜ.

 

Διαβάστε ακόμη

Παχυσαρκία: Τα πέντε πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής στην αντιμετώπισή της

Παιδική παχυσαρκία: Αυτός ο συνδυασμός βοηθά το παιδί να χάσει βάρος

Παχυσαρκία: Ο παράγοντας που σας προσθέτει κιλά – Δεν είναι το φαγητό!