Πλήθος μελετών έχει καταδείξει ότι η γιόγκα, η οποία «γεννήθηκε» στην Ινδία πάνω από 4.000 χρόνια πριν, συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, τη βελτίωση μυοσκελετικών παθήσεων και τη γενική καλή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Νέα ερευνητική μελέτη με την «υπογραφή» του Πανεπιστημίου Langone Health της Νέας Υόρκης έρχεται τώρα να «συμπληρώσει» πως η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο και για την αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής στο πλαίσιο ενός συνολικού θεραπευτικού σχήματος.
Η Κουνταλίνι γιόγκα, συγκεκριμένα, συνδυάζει βασικά στοιχεία που επιδρούν στην ενίσχυση της ενέργειας και της ζωτικότητας του σώματος και στην αυξημένη συνειδητότητα: Διατάσεις, στάσεις σώματος, ελεγχόμενες ανάσες, εστιασμένη προσοχή, ενσυναίσθηση και διαλογισμός.
Ο ρυθμός είναι αργός και σταθερός· απαιτεί ισορροπία και συγκέντρωση για τη διατήρηση διαφορετικών στάσεων ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται η αναπνοή. Πρόκειται για τεχνική που έχει τη δύναμη να διώξει δύσκολες σκέψεις και ανησυχίες, καθώς με την προσοχή εστιασμένη στο σώμα και την αναπνοή ο νους έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει και να κάνει ένα διάλειμμα που τόσο χρειάζεται.
Η Κουνταλίνι γιόγκα βρέθηκε στο επίκεντρο μελέτης του Πανεπιστημίου Langone Health της Νέας Υόρκης, η οποία ήρθε να εξετάσει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ιδίως όσον αφορά καταστάσεις όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η οποία συνοδεύεται από χρόνια νευρικότητα και ανησυχία.
Παρόλο που πολλοί πάσχοντες από αγχώδη διαταραχή καταφεύγουν σε συμπληρωματικές και εναλλακτικές παρεμβάσεις, περιλαμβανομένης της γιόγκα, δεν υπήρχαν μέχρι τώρα ικανά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της γιόγκα στην αντιμετώπιση της διαταραχής ή συγκριτικά στοιχεία με θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, θεραπευτική προσέγγιση που βοηθά τους πάσχοντες να αναγνωρίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις αρνητικές τους σκέψεις.
Στη νέα τυχαιοποιημένη μελέτη έλαβαν μέρος 226 ενήλικες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν η γιόγκα Κουνταλίνι (93 συμμετέχοντες) και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (90 συμμετέχοντες) είναι αμφότερες πιο αποτελεσματικές από τεχνικές διαχείρισης του στρες (43 συμμετέχοντες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου), καθώς και εάν η γιόγκα είναι εξίσου αποτελεσματική με την γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής.
Τρεις μήνες αργότερα, οι ομάδες που ασχολήθηκαν, είτε με την Κουνταλίνι γιόγκα, είτε με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ήταν σε κάθε περίπτωση πιο αποτελεσματική από τη γιόγκα.
Όμως, το 54% όσων έκαναν γιόγκα διαπιστώθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια θεραπευτικής απόκρισης για ουσιαστική βελτίωση των συμπτωμάτων τους, σε σύγκριση με ποσοστό 33% στην ομάδα των τεχνικών διαχείρισης στρες. Στην ομάδα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, ποσοστό 71% πληρούσε τα ανωτέρω κριτήρια, με τους ερευνητές να καταλήγουν πως αν και η γιόγκα αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία παραμένει ο «χρυσός κανόνας».
Συνοψίζοντας, η Δρ. Naomi Simon, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Langone Health, επισημαίνει πως τα «ευρήματά μας δείχνουν ότι η γιόγκα, η οποία είναι ασφαλής και ευρέως διαθέσιμη, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα ορισμένων ατόμων και θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο σε ένα συνολικό θεραπευτικό σχήμα».
Διαβάστε ακόμη
Αυτή είναι η άσκηση που βελτιώνει την ευλυγισία, τη διάθεση και την δύναμη