Σε πλήρη σύγχυση δείχνει να βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μετά τον ΠΟΥ και την Κίνα, αναζητεί νέο εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να καλύψει τις δικές του παραλείψεις και αδράνειες στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, στο πρόσωπο του διευθυντή του αμερικανικού CDC. Πιο συγκεκριμένα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε το βήμα τον Δρ. Robert Redfield, ο οποίος την Τετάρτη είχε δηλώσει στην Washighton Post ότι είναι πιθανό ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πιο καταστροφικό. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, με το μυαλό στραμμένο αποκλειστικά στην επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας και στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τον επιστήμονα επικεφαλής του CDC να διαψεύσει τις δηλώσεις του και να τις χαρακτηρίσει fake news. Ωστόσο, ο Δρ. Robert Redfield δεν ικανοποίησε απόλυτα τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως είναι πιθανό το δεύτερο κύμα να συμπέσει με τη γρίπη και να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, σε ένα ακόμη ρεσιτάλ αλαζονείας, έσπευσε να πει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι είναι απολύτως σίγουρος πως οι συνέπειες δεν θα είναι ανάλογες με όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι με ανάλογο τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποτιμήσει την πανδημία από τον νέο κορωνοϊό τον Φεβρουάριο, με συνέπεια οι ΗΠΑ να μετρούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημοσιογράφων που κάλυπταν την επίσημη ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό, οι οποίοι ζητούσαν επικτακτικά από τον Τραμπ να τεκμηριώσει την εκτιμησή του και να αναλύσει το πώς θα αποφύγει ανάλογες συνέπειες, ποιο είναι δηλαδή το σχέδιό του, για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα. Φυσικά, η απάντησή του δεν στηρίχθηκε σε κανένα ιατρικό ή επιστημονικό κριτήριο, δείχνοντας την ταραχή και τη σύγχυσή του ενώπιον ολόκληρου του αμερικανικού λαού και κατ’ επέκταση ολόκληρου του κόσμου.

«Το κλειδί για τα σχόλιά μου και ο λόγος που πραγματικά ήθελα να τονίσω το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος, ήταν να απευθύνω έκκληση στο αμερικανικό κοινό να αγκαλιάσει με αυτοπεποίθηση το εμβόλιο της γρίπης και έτσι να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της γρίπης ως συν-αναπνευστικής νόσου που μπορεί να αντιμετωπίσουμε μαζί με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο διευθυντής του CDC.

Μετά την πίεση που δέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής του αμερικανικού CDC δήλωσε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας πως «δεν είπα ότι αυτό θα ήταν χειρότερο, είπα ότι θα ήταν πιο δύσκολο και δυνητικά περίπλοκο», κάτι που δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ουσία των δηλώσεών του στη Washighton Post.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Μεγάλη έρευνα για τη ζωική προέλευση της πανδημίας

Κορωνοϊός – Λάρισα: Νέο κρούσμα μετά από ιχνηλάτηση

Κορωνοϊός – ΜΙΤ: Ερευνητές βρήκαν τα κύτταρα που στοχεύει ο θανατηφόρος ιός