Σε επιδημία εξελίσσονται για το ΕΣΥ τα ράντζα σε διαδρόμους και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στους κοινούς θαλάμους ενώ αναμένεται να «ελευθερωθεί» κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Το ένα μετά το άλλο έρχονται στο φως τα νοσοκομεία που «πλήττονται» και μάλιστα με σφοδρότητα από το… φαινόμενο των ράντζων, των φορείων που φιλοξενούν ασθενείς τόσο σε θαλάμους όσο και στους διαδρόμους.
Οι φωτογραφίες από τη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Αττικόν», που ολοκληρώθηκε με περισσότερα από 130 ράντζα, αποτύπωσαν τη δραματική κατάσταση, που φέρνει στα όρια τους τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους.
Μια κατάσταση που σε ένα άλλο νοσοκομείο, σε εκείνο της Ζακύνθου, δυστυχώς αποτυπώθηκε και με άλλο τρόπο: με τον θάνατο ασθενών που βρίσκονταν επί μέρες διασωληνωμένοι στην παθολογική κλινική και περίμεναν τη σειρά τους στη θλιβερή λίστα των ΜΕΘ. Σημειωτέον ότι το νοσοκομείο Ζακύνθου διαθέτει ΜΕΘ έξι κλινών που όμως δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δύο ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο (από τους τρεις που νοσηλεύονταν) έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, ο ένας ασθενής βρισκόταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ για επτά ημέρες, από τις 3 ως τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και κατέληξε στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου τελικά διακομίστηκε. Ο άλλος ασθενής κατέληξε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου.
Ουδείς ξέρει ποια θα ήταν η έκβαση της υγείας των δυο ανθρώπων που κατέληξαν εάν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μια αξιοπρεπή μάχη για τη ζωή τους μέσα σε ΜΕΘ και όχι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Άλλοι 44 ασθενείς βρίσκονταν στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ το τελευταίο 24ωρο μόνο για την Αττική. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Αττικόν» μαζί με τα δεκάδες ράντζα που είχαν αναπτυχθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο, η ΠΟΕΔΗΝ κατέγραψε και τουλάχιστον δύο διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους.
Η ίδια εικόνα είναι συνήθης και στο «Σωτηρία» όπου νοσηλεύονται κατεξοχήν πνευμονολογικά περιστατικά. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί η επέλαση των ράντζων δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να ανοίξουν δέκα κλίνες στη λεγόμενη διατομεακή κλινική, δίπλα στην 6η Πνευμονολογική αλλά με το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό που περιθάλπει τους ασθενείς στην 6η! Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται στην 6η Πνευμονολογική Κλινική εν αναμονή ανεύρεσης κλίνης ΜΕΘ.
Επίσης, και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας νοσηλεύονται συχνά ασθενείς διασωληνωμένοι περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή δύο διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους νοσηλείας ελλείψει κλινών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος με αποκλίσεις ανάμεσα στις οργανικές κλίνες ΜΕΘ, αυτές που έχουν αναπτυχθεί και αυτές που λειτουργούν αποτελούν μια εξήγηση για την κατάσταση που επικρατεί.
Πανελλαδικά προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, από αυτές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν οι 615, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε 555. Στην Αττική, που συγκεντρώνει σημαντικό όγκο περιστατικών και από την περιφέρεια, λειτουργούν 231 κλίνες και άλλες 24 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταγράφεται και δυνατό κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων όπως και επιπλοκές σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Με δεδομένο πως αυτή η κατάσταση διαμορφώθηκε χωρίς καν να έχει σηκωθεί το κύμα της γρίπης, το οποίο αναμένεται από τώρα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, είναι προφανές πως η εξέλιξη προδιαγράφεται δύσκολη. Μέχρι τώρα 12 ασθενείς με γρίπη έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ μετά τις σοβαρές επιπλοκές που παρουσίασαν, ωστόσο η επικράτηση στα κρούσματα αυτά του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1) προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς το εν λόγω στέλεχος έχει συσχετιστεί με αυξημένες επιπλοκές της γρίπης και συνεπώς με νοσηλεία στις ΜΕΘ.