Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να τεθεί εκτός λειτουργίας, για μια ακόμη φορά, ο στεφανιογράφος, το μηχάνημα που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση εμφραγμάτων, του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, το νοσοκομείο βρίσκεται σε εφημερία χωρίς τον στεφανιογράφο, γεγονός που σημαίνει πως οι καρδιολογικοί ασθενείς θα διακομιστούν, εφόσον χρειαστεί η εξέταση και η επέμβαση με το συγκεκριμένο μηχάνημα, στο Σισμανόγλειο ή στον Ευαγγελισμό.

Υπό δύο προϋποθέσεις, ότι οι στεφανιογράφοι στα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν θα τεθούν και αυτοί εκτός λειτουργίας και ότι οι ασθενείς θα έχουν τον χρόνο για αυτή τη διακομιδή…

Το θέμα των χαλασμένων στεφανιογράφων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», είχε αναφέρει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες βλάβες των ιατρικών μηχανημάτων.

Τι ανέφερε η ΕΙΝΑΠ για τα δύο νοσοκομεία

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ γνωστοποιούσε στην ηγεσία της Αριστοτέλους ότι τις μισές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εφημέρευε με τον στεφανιογράφο του εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Ιούνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις άλλες μισές εφημέρευε το νοσοκομείο Αττικόν χωρίς στεφανιογράφο λόγω βλάβης, κάτι που είχε επαναληφθεί και τον Οκτώβριο. Τα περιστατικά διακομίζονταν στο «Σισμανόγλειο».

Αυτό, όπως εξηγούσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που προσέρχονται στην γενική εφημερία των παραπάνω νοσοκομείων και οι οποίοι χρειάζονται άμεση στεφανιογραφία για διάνοιξη του αγγείου με αγγειοπλαστική, να πρέπει επειγόντως να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση συμβαμάτων απειλητικών για την ζωή των ασθενών.

Τα πήγαινε-έλα των ασθενών και η παλαιότητα των στεφανιογράφων

Επιπλέον τις περισσότερες φορές οι ασθενείς έπρεπε μετά την επέμβαση να επιστρέφουν στο αρχικό νοσοκομείο γιατί το «Σισμανόγλειο» δεν διαθέτει τόσες κλίνες στην μονάδα εμφραγμάτων ώστε να νοσηλεύει ασθενείς που αντιστοιχούν σε δύο νοσοκομεία. Επίσης και τις επόμενες ημέρες από τη γενική εφημερία οι ασθενείς των παραπάνω νοσοκομείων που χρειάζονταν στεφανιογραφία έπρεπε να διακομίζονται σε γειτονικά νοσοκομεία με αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Ο στεφανιογράφος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει συμπληρώσει 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με αποτέλεσμα λόγω παλαιότητας, αυξημένης χρήσης και πλημμελούς συντήρησης, να παρουσιάζει συχνές βλάβες. Η επισκευή του είναι συχνά δύσκολη επειδή λόγω παλαιότητας δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να μένει εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το νοσοκομείο πριν από μερικούς μήνες προμηθεύτηκε με δωρεά έναν καινούργιο στεφανιογράφο τον οποίο ακόμη δεν έχει καταφέρει να θέσει σε λειτουργία. Παρόλα αυτά, υπόσχεται να προμηθευτεί και έναν ακόμη καινούργιο με χρήματα που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει από την Περιφέρεια.

Στο Αττικόν τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς ο ένας στεφανιογράφος είναι τόσο παλιός που από δεκαετίας έχει πάψει να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό, ενώ ο δεύτερος έχει συμπληρώσει 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και εμφανίζει και αυτός συχνές βλάβες λόγω παλαιότητας, αυξημένης χρήσης και πλημμελούς συντήρησης. Επιπλέον, από εξαετίας τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ανανέωση του συμβολαίου συντήρησης με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προληπτικές εργασίες και οι βλάβες να είναι συχνά σοβαρές και να αφορούν τα βασικά εξαρτήματά του. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για αντικατάσταση των δύο πεπαλαιωμένων στεφανιογράφων του νοσοκομείου.