Στην έκδοση των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) επικαιροποιώντας τα μέτρα προστασίας από την πανδημία προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης (4/1) η κυβέρνηση, προκειμένου οι αλλαγές στους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοίνωσαν σήμερα οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Υγείας, Θάνος Πλεύρης να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.

Ειδικότερα, και επισήμως το μοριακό τεστ (pcr) θα κοστίζει στο εξής 47 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την νέα τιμολόγηση, θα «επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε παράβαση» σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι «οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές», διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροποποίηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, επιλύεται το ζήτημα με την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης, καθώς αυτό κατά την σχετική ΚΥΑ θα εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ακόμη, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Τεύχος B’ 3/04.01.2022 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 11 COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022», τη στιγμή που «η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».

Στην ίδια κατεύθυνση, «ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ για τα PCR

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ για τα ΜΕΤΡΑ

 

Ειδήσεις σήμερα: 

«Σαρώνει» την Ευρώπη η μετάλλαξη Omicron: Πάνω από 650.000 κρούσματα σε 24 ώρες σε Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία

Πάνω από 260.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα στην χώρα μας – Σε απλές κλίνες η πίεση στο ΕΣΥ

Στην τροχιά της «Omicron» σχολεία, Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας: Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα – Τι ισχύει για πιστοποιητικά, άδειες και τηλεργασία