Αξιοποιώντας τα αντιγονικά τεστ κορωνοϊού (rapid,self), ένα από «δώρα της επιστήμης» όπως χαρακτήρισε η Υπουργός Παιδείας, τα «όπλα» που θα μας χαρίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με εισέτι ενισχυμένο το προστατευτικό τους πλαίσιο που κράτησε τη διασπορά του κορωνοϊού σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ των μαθητών.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ανακοινώθηκαν και αλλαγές που φέρνει η κυριαρχία της παραλλαγής Omicron για εμβολιασμένους πολίτες ως προς τα πιστοποιητικά νόσησης.

Οι αναπροσαρμογές που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επί τη βάσει των περισσότερων διαθέσιμων στοιχείων αναφορικά με την πολύ μεταδοτικότερη νέα παραλλαγή μεν, με μικρότερο χρόνο επώασης και νόσησης δε -ηπιότερης επιπροσθέτως όπως δείχνουν τα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο-, υιοθετούνται σε μια χρονική συγκυρία δύσκολη, με τα χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά εν μέσω πέμπτου επιδημικού κύματος και την αθρόα προσέλευση πολιτών για ελέγχους PCR να έχουν «λυγίσει» τα διαγνωστικά κέντρα.

Άνοιγμα σχολείων με περισσότερα τεστ

Με στόχο τη διασφάλιση της αναντικατάστατης δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, την προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και την προστασία που προσφέρουν τα σχολικά υγειονομικά πρωτόκολλα για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με:

ένα επιπλέον self-test (συνολικά τρία) για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, 10 – 15 Ιανουαρίου, που θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των προηγούμενων ημερών για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

διενέργεια των δύο δωρεάν εβδομαδιαίων self-test και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς

αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονται.

Ειδικότερα, για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές

4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα με το δυναμικό testing θα τηρηθούν και τα μέτρα που συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει δεύτερη μόλυνση στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τάξη, και περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, την αναστολή διενέργειας εκδρομών κ.ο.κ.

Τέλος, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξέφρασε τη σύσταση της επιτροπής για προληπτικό έλεγχο με ένα αντιγονικό τεστ (self, rapid) 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω της αυξημένης κοινωνικοποίησης και κινητικότητας των εορτών, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Omicron σε παιδιά.

260.770 κρούσματα σε μία εβδομάδα – Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης

Τη σφοδρότητα της Omicron αποτυπώνουν εδώ και μία εβδομάδα οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες από την περασμένη Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκε το πρώτο πενταψήφιο νέων κρουσμάτων (21.657) μέχρι το σημερινό ρεκόρ των 50.126, έχουν καταγραφεί 260.770 λοιμώξεις με δραματική πρωταγωνίστρια την Αττική.

Στο λεκανοπέδιο εντοπίζονται σήμερα 19.828 κρούσματα, υπερτριπλάσια από αυτά της Θεσσαλονίκης (5.459) που κατά το περασμένο επιδημικό κύμα ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής. Επιπλέον, σε 55 από τις 73 περιφερειακές ενότητες της χώρας που ανιχνεύεται σήμερα ο κορωνοϊός, οι νέες λοιμώξεις αποτυπώνονται σε τριψήφια και τετραψήφια νούμερα.

Η άνοδος των κρουσμάτων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οδηγεί σε αλλαγές ως προς τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις οποίες για τους εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν με COVID-19 θα αρκεί το rapid test, ενώ το αρνητικό PCR παραμένει υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους. Για άδεια από την εργασία ωστόσο, αρκεί το θετικό rapid test για όλους. Υπενθυμίζεται πως η άνοδος της πανδημίας διπλασίασε σχεδόν τη ζήτηση μοριακών ελέγχων (PCR), όπως δημοσίευσε σχετικά το protothema.gr.

«Παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες», δήλωσε επιπλέον ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε πως έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όποτε χρειαστεί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Άλλοι 452 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, με τον μέσο όρο του επταημέρου στους 429. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 619 και κατά 84.81% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ με τους 61 νέους θανάτους από κορωνοϊό, έσπασε το φράγμα των 21.000 (21.053).