Καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επελαύνει και φέρνει σε θέση επιφυλακής τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη οι επιστήμονες παραμένουν ανήσυχοι φοβούμενοι ένα νέο μαζικότερο κύμα της πανδημίας επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού.

Υπερμεταδοτική όσο καμία η μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όπως προκύπτουν και από νέα μελέτη από το Χονγκ Κονγκ η μετάλλαξη Όμικρον είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα η οποία με την σειρά της ήταν 100% πιο μεταδοτική από την Άλφα. Έτσι, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα προκαλέσει μπορεί να υπολογιστεί με μαθηματικά μοντέλα σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς δύο εβδομάδες μετά την «παρθενική» εμφάνιση του στελέχους στις καταγραφές της Νοτίου Αφρικής, βρέθηκε να αντιστοιχεί στο 52% των νέων διαγνώσεων σε ένα κράτος της Ευρώπης σαν τη Μεγάλη Βρετανία.

Δραματικές είναι και οι προβλέψεις των αξιωματούχων του αμερικανικού «Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) προειδοποιώντας ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα της νόσου COVID θα αυξηθούν κατά 55% φθάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια έως την ημέρα των Χριστουγέννων και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατά 73% αγγίζοντας τις 15.600. Επισημαίνουν επίσης ότι, η παραλλαγή Όμικρον θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.   Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων επισημαίνει ότι τα κρούσματα που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον έχουν παρουσιάσει επταπλάσια αύξηση από την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 46% και οι θάνατοι κατά 40%.

Αυξάνεται η ανησυχία στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε «έναν χειμώνα βαριάς ασθένειας και θανάτου» για τους ανεμβολίαστους: η ανησυχία αυξάνει στις ΗΠΑ καθώς εξαπλώνεται στη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού είναι «εδώ», καθώς κρούσματά της έχουν επιβεβαιωθεί σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ, και ότι πρόκειται να «εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα» από οποιαδήποτε άλλη, καλώντας τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και όσους το έχουν ήδη πράξει να λάβουν την αναμνηστική δόση τους το ταχύτερο δυνατόν.

«Η μοναδική αληθινή προστασία είναι να κάνετε την ένεσή σας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας πως τους ανεμβολίαστους για την COVID-19 πιθανόν τους περιμένει «ένας χειμώνας βαριάς ασθένειας και θανάτου».Ο κ. Μπάιντεν εκφράστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από σύσκεψη αφιερωμένη στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, διότι, είπε, ήθελε «να απευθύνει άμεσα ένα μήνυμα στους Αμερικανούς». Και αυτό ήταν πως έχει την «ύψιστη σημασία» να λάβουν την ενισχυτική δόση τους οι ανοσοποιημένοι και να σπεύσουν να «κάνουν την πρώτη δόση» οι υπόλοιποι.

Λίγο νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Κάριν Ζαν-Πιερ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν να λάβει περιοριστικά μέτρα, προτιμά να δώσει την έμφαση στον εμβολιασμό. «Τα εργαλεία που έχουμε δουλεύουν», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου οι Αμερικανοί να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους».

G7: Η «Όμικρον» η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία

Οι υπουργοί Υγείας των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν χθες Πέμπτη να υπάρξει συνεργασία μπροστά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία σήμερα».

Η έξαρση της πανδημίας που αποδίδεται στη νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πολλαπλασιάζονται, ειδικά στην Ευρώπη. Ο βασικός παράγοντας εδώ που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα δεν είναι η τεράστια μολυσματικότητα της Όμικρον αλλά η ευκολία με την οποία επαναμολύνει ανθρώπους που είχαν νοσήσει με τα προηγούμενα στελέχη και θεωρούσαν τον εαυτό τους άτρωτο. Δεν είναι όμως και συνεπώς πρέπει και αυτοί να τρέξουν να εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση που στην περίπτωσή τους αποτελούν ουσιαστικά τη δεύτερη και την αναμνηστική δόση.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με επιπλέον testing (και καραντίνα) που πρώτες έλαβαν η Ελλάδα και η Ιταλία συνιστούν μια προσπάθεια να ελέγξουμε τα εισαγόμενα κρούσματα του νέου στελέχους που μπορούν να «πυροδοτήσουν» το επόμενο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Φυσικά, κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος μια εβδομάδα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά δυστυχώς οι καταστάσεις το απαιτούν γι’ αυτό και τόνισαν με εμφατικό τρόπο στη Σύνοδο Κορυφής οι Μακρόν και Σολτς πως δεν σκέφτονται να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια.

«Η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη είναι σημαντική», είπε ο Σολτς. Ο Μακρόν είπε ότι ήταν αντίθετος με την εισαγωγή δοκιμών για ταξίδια εντός της ΕΕ «επειδή είμαστε προσκολλημένοι στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», όπως αναφέρει το Politico.

Σε… αποκλεισμό το Ηνωμένο Βασίλειο από Γερμανία και Γαλλία

Την ίδια ώρα πάντως, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξινομήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «περιοχή παραλλαγής ιού», που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η ταξινόμηση ως περιοχή παραλλαγής ιού θα σήμαινε ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει απόφαση αργότερα σήμερα. Η συγκεκριμένη συζήτηση έρχεται αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, από απόψε.

Η Γαλλία θα ενισχύσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε ο ίδιος τα περιλαμβάνουν τη μείωση της ισχύος των τεστ PCR σε 24 από 48 ώρες για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Βρετανία.

Κομισιόν: Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει χρόνο έναντι της Ομικρον

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή για τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πάντως στην ανάγκη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό εμβολιασμού και να προχωρήσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας όσον αφορά στο μοριακό τεστ σε ταξιδιώτες.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη Όμικρον και ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα συμπεράσματα. Τόνισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή, προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της Όμικρον.

Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο κορυφής.

Ερωτηθείς από την πλευρά του, για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες. Προσέθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό (…) και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».