*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Tην προσοχή των πολιτών εφιστούν οι υγειονομικές αρχές της διεθνούς κοινότητας καθώς επελαύνει η μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον» με τις κυβερνήσεις να υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να ζητούν τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και των εξόδων για ένα ποτό όπως και την τήρηση των αποστάσεων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

«Δεν έχω ανησυχήσει περισσότερο για τη νόσο Covid», προειδοποιεί ο ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ντέιβιντ Ναμπάρο, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα βοηθήσουν με τη συμπεριφορά τους και τον εμβολιασμό τους, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

Στη Βρετανία, ο αρχίατρος Κρις Γουίτι, που συντονίζει την στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Όμικρον» καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους με φίλους και συναδέλφους, αν θέλουν να δουν την οικογένειά τους τα Χριστούγεννα. Κι αυτό, γιατί, όπως δήλωσε, τα κρούσματα της νόσου Covid-19 εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ώρες, ενώ σήμερα μόνο ανακοινώθηκαν 88.376 μολύνσεις, σχεδόν 10.000 περισσότερες από χθες Τετάρτη. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες παμπ κάνουν λόγο για «lockdown από την πίσω πόρτα» επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί ακυρώνουν τις κρατήσεις τους για τις γιορτές.

«Στο μεταξύ, αυξάνονται τα ποσοστά νοσηλειών, καθώς η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα κύμα νέων μολύνσεων», όπως είπε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος Κρις Γουίτι, που προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα σπάσει ρεκόρ τις επόμενες λίγες εβδομάδες. «Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή απειλή αυτή τη στιγμή. Για το πόσο μεγάλη είναι η απειλή, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όμως όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, είναι άσχημα», πρόσθεσε. Υπολογίζεται ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

Η Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει στις αρχές του 2022

«Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Χθες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο δίκτυο «TF1», ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε αν και έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών στο 90%, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Η Γαλλία βάζει μπλόκο στους τουρίστες από τη Βρετανία εξαιτίας της «εξαιρετικά γρήγορης» αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύει τα ταξίδια προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να συντρέχουν «επιτακτικοί λόγοι». Επιπλέον, τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της ισχύος των τεστ PCR σε 24 από 48 ώρες για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Βρετανία.

Σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά τις αντιδράσεις των αρνητών του κορωνοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι, από σήμερα Πέμπτη θα επιβάλλεται πενθήμερη καραντίνα σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tην ίδια ώρα, η Ελλάδα μαζί με άλλες άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, άνοιξαν το δρόμο για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, η Ελλάδα μαζί με τη Δανία, την Αυστρία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, όπως και δύο γερμανικά κρατίδια -Βαυαρία και Βερολίνο- ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών κάτω των 12 ετών.

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε εμβόλια στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω έλλειψης δόσεων εμβολίου για να καλύψουν τις ανάγκες της ενισχυτικής δόσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Γερμανία θα λάβει 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για να διανείμει στα εμβολιαστικά κέντρα. Κι ενώ οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν, η καμπάνια έχει κολλήσει.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Κομισιόν, που κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την επιτάχυνση των παραδόσεων του εμβολίου. Ειδικότερα, η φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε να προβλέψει την παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο για τη Γερμανία. Αυτές οι δόσεις ισοδυναμούν με τον εμβολιασμό 20 εκατομμύρια πολιτών που λαμβάνουν αναμνηστική δόση – καθώς μόνο μισή δόση χρησιμοποιείται στην εν λόγω περίπτωση. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Moderna θα παραδώσει 25 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2022, δηλαδή 50 εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις.

Ρεκόρ κρουσμάτων για τέταρτη μέρα στη Δανία

Έντονη είναι η διασπορά της Όμικρον στη Δανία, που κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι «θα χρειαστούν νέα μέτρα» για να σταματήσει η αλυσίδα των μολύνσεων.

Το κρατικό ινστιτούτο Σέρουμ της Δανίας ανακοίνωσε 9.999 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 128% σε σχέση με τα 4.390 κρούσματα εδώ και τρεις εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο είναι οι τρεις δόσεις του εμβολίου. «Όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε.

Παρατείνονται οι συνοριακοί έλεγχοι στην Πορτογαλία

Άλμα 54% σημείωσαν τα κρούσματα και στην Πορτογαλία. Η χώρα κατέγραψε 5.800 νέες μολύνσεις, έναντι 3.773 πριν τρεις εβδομάδες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους που επρόκειτο να λήξουν στις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να ανακόψουν την μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε δημοσιογράφους.

Η Πορτογαλία απαιτεί αρνητικό τεστ κορωνοϊού για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες, μην εξαιρώντας τους διπλά εμβολιασμένους, ενώ έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής.

Ο Φάουτσι θεωρεί ότι οι ενισχυτικές δόσεις είναι αποτελεσματικές

Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι επαρκείς για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση που να αφορά συγκεκριμένη παραλλαγή, «γιατί τα σημερινά εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι απίθανο τα εμβόλια να χρειαστεί να τροποποιηθούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένα την Όμικρον», πρόσθεσε ο Αντονι Φάουτσι.