Δεδομένη θεωρούν οι επιστήμονες την κυκλοφορία του κορωνοϊού τον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να αναμένεται παράταση ή διατήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέχρι να επιτευχθεί ανοσία.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα έχει ολοκληρώσει ένα τείχος ανοσίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι του 2022, θα έχουν οριστικά καταργηθεί τα μέτρα κατά της πανδημίας.
«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», τόνισε στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας όμως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον κορωνοϊό να σταματά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.
Τα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία
«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και ότι όσοι εμβολιαστούν, σε μεγάλο ποσοστό δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Όπως είπε, η πιθανότητα νοσηλείας μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου. Για να υπάρξει τείχος ανοσίας, το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών πρέπει να φτάσει στο 70%. Η επίτευξη του στόχου θα αποτελέσει κλειδί για τη δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες «πρωτογενείς αποτυχίες». Ειδικά, πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για τους ανοσοκατασταλμένους ή τους ηλικιωμένους πολίτες.
Οι συγκεκριμένες ομάδες, εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση,
ενδεχομένως θα πρέπει να την κάνουν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του νέου έτους. Για τους υπόλοιπους πολίτες, η συζήτηση για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης είναι πρώιμη.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών το τελευταίο διάστημα. Νωρίτερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι αν και τις τελευταίες 7-8 ημέρες διαπιστώνεται στασιμότητα στον αριθμό των κρουσμάτων, το πρόβλημα με τις εισαγωγές παραμένει.
Αυτήν την περίοδο υπάρχουν 150-160 εισαγωγές καθημερινά. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, δεν αποκλείεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου οι ημερήσιες εισαγωγές να φτάσουν τις 300. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25% καθημερινά, με παράλληλη άνοδο των διασωληνώσεων.
«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο κ. Τζανάκης, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.