Στην πρόοδο που παρουσιάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες που αφορούν τα εμβόλια, αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη και ποιους αφορά, τονίζοντας ότι «κτυπά» ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να κτυπα με πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και στα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ των ανθρώπων και των ιών. Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να τρέξουμε και εμείς, πρόσθεσε αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η Δέλτα αναμένεται να είναι το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια και από αυτό θα προέρχεται το 90% των νέων λοιμώξεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.

Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος. Το τείχος πρέπει να  υψωθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.

Σημαντικό είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.

Για το στέλεχος Δέλτα οι δύο δόσεις προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσους σε ποσοστό 96% για το Pfizer  και 92% για το AstraZeneca. Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα άλλα εμβόλια.

Αντίθετα, η προστασία μετά από μία δόση είναι της τάξεως του 30%, επομένως αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών, και με δύο δόσεις.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική αλλά όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί αλλά να επιταχυνθεί. Αυτοί που πρέπει να πεισθούν είναι οι νέοι, οι αναβλητικοί και «τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφορόρησης».

Και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Οι επιστήμονες μελετούν εμβόλιο με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος ανά ηλικιακή ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα έχουν γίνει σχεδόν 80.000 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100.000 δόσεις.

Συνολικά έχουν γίνει 8.175.000 δόσεις, εκ των οποίων πάνω από 4.750.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (45%) και πάνω από 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ποσοστού.

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

-Στους 85 και άνω, έχουν εμβολιαστεί το 69% και με τα ραντεβού θα πάμε στο 70%
-Στους 80-84, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 71%
-Στους 75-79, το 81% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 83%
-Στους 70-74, το 75% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
-Στους 65-69, το 76% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
-Στους 60-64, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 72%
-Στους 55-59, το 65% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 68%
-Στους 50-54, το 61% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 64%
-Στους 45-49, το 54% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 60%
-Στους 40-44, το 47% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 53%
-Στους 35-39, το 39% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 43%
-Στους 30-34, το 34% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 40%
-Στους 25-29, το 22% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 33%
-Στους 18-24, το 11% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 20%

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», για τα 19 μεγάλα νησιά:

-ο μέσος όρος με μία δόση είναι στο 54%
-ο μέσος όρος με δύο δόσεις είναι στο 45%

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ αύριο θα ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είτε ο εμβολιασμός γίνει σπίτι, είτε στο ιατρείο, ο πολίτης δεν θα έχει καμία υποχρέωση στην αμοιβή.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο κοντά είναι το τέταρτο κύμα – Οι νέοι κολλάνε ανεμβολίαστους και ηλικιωμένους

Γεωργιάδης: Δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίζουμε τους πλήρως εμβολιασμένους

Πέτσας: Από νέο κύμα πανδημίας δεν κινδυνεύει η οικονομία αλλά οι ανεμβολίαστοι