Ένα πρωτότυπο πείραμα εφάρμοσαν επιστήμονες στην πόλη Σεράνα της Βραζιλίας, με πληθυσμό 45.000 κατοίκους. Οι επιστήμονες προχώρησαν στον μαζικό εμβολιασμό σχεδόν όλων των ενηλίκων με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 95%, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και όσοι δεν εμβολιάστηκαν, προστατεύονται επίσης λόγω της μείωσης της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί, όταν το 75% του πληθυσμού εμβολιαστεί πλήρως. Η Βραζιλία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία, με 463.000 θανάτους, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού βαίνει με τρομερά αργούς ρυθμούς. Καθημερινά ο μέσος όρος των θανάτων και των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, εν μέσω έλλειψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η πανδημία ελέγχθηκε με τον πλήρη εμβολιασμό του 75% των ενηλίκων

Το πείραμα στη Σεράνα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πολιτεία του Σάο Πάολο, έγινε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου από το Ινστιτούτο Butantan, το οποίο παράγει το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac Biontech, CoronaVac. Η πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις ομάδες. Ο περιορισμός της εξάπλωσης έγινε όταν περίπου το 75% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έλαβαν και τις δύο δόσειςΌταν το ποσοστό των πλήρων εμβολιασμένων άγγιξε το 95%, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%, οι νοσηλείες κατά 86% και οι συμπτωματικοί ασθενείς κατά 80%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας του ινστιτούτου Ρικάρντο Παλάσιος, ποσοστό κλειδί είναι το 75% «Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία χωρίς να χρειάζεται ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού», ανέφερε. Ο επιστήμονας αναφέρθηκε και στη μείωση των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών και εφήβων που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα μπορούσε να δείξει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για να εμβολιαστούν τα παιδιά, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο και κατά της μετάλλαξης Gamma

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και έναντι της μετάλλαξης που αρχικά ήταν γνωστή ως Ρ.1 και τώρα ονομάζεται Gamma, ου για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην πόλη Μανάους και θεωρήθηκε ως αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων

σε όλη τη χώρα. Η Σεράνα βρίσκεται περίπου 315 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, ενώ περιβάλλεται από πόλεις που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με την πανδημία. Στην πόλη Ριμπεϊράο Πρέτο, 24 χιλιόμετρα μακριά από τη Σεράνα, με πληθυσμό 710.000 κατοίκων, έχει επιβληθεί lockdown.

Τα θετικά αποτελέσματα του πειράματος θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac που χρησιμοποιούν δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κλινικές δοκιμές που έγιναν σε Βραζιλία, Ινδονησία και Τουρκία, έδειξαν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα από 50% έως 90%.

Ήταν το πρώτο πείραμα τέτοιου είδους στον κόσμο

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πείραμα στη Σεράνα ήταν το πρώτο τέτοιου είδους στον κόσμο. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο, ούτε θάνατοι μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Παρόμοια έρευνα διεξάγεται και στην πόλη Μποτουκάτου, με πληθυσμό 148.000 κατοίκους στη Βραζιλία. Εκεί χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca, που παρασκευάζει το τοπικό ινστιτούτο Fiocruz.

Η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω κορωνοϊού στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 16,5 εκατομμύρια. Η Γερουσία διεξάγει έρευνα για τους χειρισμούς του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για την πανδημία, αλλά και για τους αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος.

Eιδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση με μειωμένα κρούσματα, εισαγωγές και διασωληνωμένους