Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας, δημιουργώντας σε συνδυασμό με τη σταθερή θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοιού μέσω του εμβολιασμού, βάσιμες ελπίδες για τον έλεγχο της κατάστασης ως τις αρχές του Ιουλίου.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.886 νέα κρούσματα κορωνοιού από τα οποία τα 959 στην Αττική και τα 169 στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικός της υποχώρησης του επιδημικού κύματος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Την Τρίτη 25 Μαΐου είχαν ανακοινωθεί 2.433 μολύνσεις με κορωνοιό, χωρίς ο αριθμός των τεστ να έχει μεγάλη απόκλιση από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν χθες – ήταν 61.644 τα τεστ χθες και 70.000 την τελευταία Τρίτη του Μαΐου.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και οι σκληροί δείκτες της επιδημίας, κατά το ίδιο διάστημα. Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 74 και πλέον χθες ήταν 482.

Αναλόγως έχουν υποχωρήσει και οι νέες, ημερήσιες εισαγωγές όπως και οι νοσηλευόμενοι.

Ενδεικτικά το περασμένο 24ωρο έγιναν 221 εισαγωγές έναντι 277 που είχαν γίνει γίνει την περασμένη Τρίτη.

Οι νοσηλευόμενοι την περασμένη Τρίτη ήταν 2.514 εκ των οποίων οι 765 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας ήταν 3.047

Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των νέων θανάτων – 27 χθες. Μέσα στον Μάιο κατέληξαν 1.714 ασθενείς με λοίμωξη COvid-19 και συνολικά έχουν πεθάνει 12.095 άνθρωποι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι  κατά τόπους επιδημικές εξάρσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας και της αυξημένης κινητικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξήθηκε την εβδομάδα 24-30 Μαΐου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη κατά 50% στην Πάτρα, κατά 78% στα Χανιά, κατά 22% στα Ιωάννινα και κατά 12% στο Ρέθυμνο. Οριακή αύξηση 5% καταγράφηκε και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μείωση παρατηρείται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.