Αισιοδοξία επικρατεί για τον ρυθμό οικοδόμησης του τείχους ανοσίας καθώς εκτιμάται ότι στο τέλος Απριλίου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα φτάσει στο 20%. Η θωράκιση του πληθυσμού θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό ανάχωμα έναντι του κορωνοϊού που μεταλλάσσεται και προελαύνει. Μάλιστα, χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου αλλά και ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπεύθυνος για τον εμβολιασμό, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος Απριλίου, και με βάση τον προγραμματισμό των παραλαβών εμβολίων, θα έχει επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη του 20% του πληθυσμού, ειδικά των ομάδων εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και χθες έχουν διενεργηθεί 730.410 εμβολιασμοί. Στο σύνολο αυτών έχουν καταγραφεί μόλις 5 περιστατικά σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως απάντησε χθες στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης σε σχετική ερώτηση του protothema.gr η κυρία Θεοδωρίδου, «πρόκειται για 5 περιστατικά που αφορούν σε αναφυλακτική αντίδραση που έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Υπάρχει και μία περίπτωση, η οποία ακόμη δεν έχει λάβει την τελική τεκμηρίωση για τη συσχέτισή της, της κλινικής εικόνας της, με τον εμβολιασμό. Είμαστε σύμφωνοι με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα, αλλά και ευτυχείς που δεν έχουμε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και στην τέταρτη θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αριθμοί που παρέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους μόνο αισιοδοξία γεννούν ως προς τους εμβολιασμούς, τα ραντεβού: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια αυξητική τάση στα ραντεβού. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 1.420.000 ραντεβού. Τα 600.000 αφορούν ραντεβού 1ης δόσης και τα 820.000 αφορούν τα ραντεβού της 2ης δόσης. Για τον Μάρτιο έχουν κλειστεί ήδη 720.000 ραντεβού. Τα 170.000 αφορούν την ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων και τα 550.000 ραντεβού είναι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, από την ηλιακή ομάδα 60-64 χρόνων έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο περισσότερα από 70.000 άτομα και έχουν κλειστεί συνολικά 300.000 ραντεβού».

Προχθές, Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 εμβολιασμοί, που είχαν αναβληθεί από τις ημέρες της κακοκαιρίας. Εκτιμάται πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί της ομάδας 60-64 χρόνων και των ατόμων που είχαν ραντεβού στο Μέγα εμβολιαστικό σταθμό στο Μαρούσι. Οι πολίτες θα λάβουν ραντεβού με μήνυμα στο κινητό τους, τρεις ημέρες πριν το ραντεβού τους.

Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις των εταιρειών η Ελλάδα έχει πλέον στις αποθήκες της άλλες 112.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer, 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Αποτιμώντας την επίδραση του εμβολιασμού στην πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «διαπιστώνεται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλός αριθμός ατόμων τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί – και αυτό κυρίως αφορά περιστατικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης» αλλά υπογράμμισε τη σημασία να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά σε δομές νοσοκομειακής ή γηριατρικής φροντίδας,τις οποίες «αλώνει» ύπουλα και αθόρυβα ο κορωνοϊός.

Ανέφερε ακόμη απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr πως έχει εμβολιαστεί το 50% της ηλικιακής ομάδας 80-84 χρόνων – συγκεκριμένα πως περίπου 100.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και περισσότερα από 110.000 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού.