Με αγωνία για την πίεση στις ΜΕΘ και το δυνατό «κύμα» των διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού – χθες ανέρχονταν σε 346 παραπέμποντας στους αριθμούς του περασμένου Δεκεμβρίου- αλλά και με αισιοδοξία για τον ρυθμό οικοδόμησης του τείχους ανοσίας – εκτιμάται ότι στο τέλος Απριλίου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα φτάσει στο 20%- συνεχίζεται η μάχη της χώρας με το τρίτο και τελευταίο, όπως ελπίζεται, επιδημικό κύμα.

Η επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας εβδομάδας θα καθορίσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οδηγώντας στην επαναξιολόγηση ή μη των μέτρων αλλά και τις συναφείς αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την άρση ή μη κάποιων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και στη λειτουργία των σχολείων.

Τα κρούσματα το προηγούμενο 48ωρο κυμάνθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι εκείνων των προηγούμενων ημερών (884 και 880 κρούσματα αναφέρθηκαν για την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, αντιστοίχως, όταν τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα ήταν περί τα 1.400), ενώ μειωμένοι ήταν και οι σχετικοί έλεγχοι του διημέρου για κορωνοϊό. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι αυτή η υποτονική εικόνα της επιδημίας δεν είναι η αντιπροσωπευτική, με τους ειδικούς να αναμένουν τα δεδομένα από σήμερα και εφεξής που θα επιτρέψουν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση για τη σταθεροποιημένη ή μη πορεία της επιδημίας.

Σε αντίθεση με την επίπλαστη εικόνα των κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των θανάτων δεν αφήνουν περιθώριο παρά μόνο για «σκληρές» εκτιμήσεις. Τα θύματα μέσα στον Φεβρουάριο ανέρχονται σε 525 ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 6.321 θάνατοι.

Το «κύμα» των ασθενών με λοίμωξη covid-19 προς τα δημόσια νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς – πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς- και υψώνεται απειλητικό έξω από τις ΜΕΘ. Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.

Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.) στο ΕΣΥ χθες νοσηλεύονταν 646 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 346 ήταν διασωληνωμένοι. Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100! Στις 5 Φεβρουαρίου, και πριν ανακοινωθεί το σκληρό lockdown για την Αττική, στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 246 ασθενείς.

Η κατάσταση πλέον στην Αττική, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, είναι επιβαρυμένη. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα σταθεροποιηθεί η εισαγωγή νέων ασθενών από την επόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι θα αποτυπωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων. Πάντως, προς το παρόν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γίνονται με αμείωτο ρυθμό. Χθες καταγράφηκε υψηλός αριθμός, «σπάζοντας» το αρνητικό υψηλό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης, οπότε είχαν γίνει 277 εισαγωγές πανελλαδικά με τις 171 στην Αττική. Εισήχθησαν 299 ασθενείς εκ των οποίων οι 179 σε νοσοκομεία της Αττικής – Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο και Αττικόν δέχθηκαν τους περισσότερους ασθενείς.

Ο τελικός, χθεσινοβραδινός απολογισμός τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ήταν 1.301 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.074 σε απλές κλινικές και οι 227 σε Μονάδες. Και όπως εξήγησε την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η πίεση στις ΜΕΘ δεν εντείνεται μόνο από τις νέες εισαγωγές αλλά και τη μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών, 21 δηλαδή μέρες.

Η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, κυρίως στο λεκανοπέδιο έχει ενεργοποιήσει πλήρως το υπουργείο Υγείας. Έτσι, εκτός από τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών οι οποίοι έχουν παραχωρήσει 100 κλίνες ΜΕΘ και 300 απλές κλίνες για τις ανάγκες ασθενών non covid-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ξεδιπλώνουν το επιχειρησιακό σχέδιο για την περαιτέρω εξασφάλιση κλινών στο ΕΣΥ στην Αττική. Χθες σε σχετική σύσκεψη που έγινε και με τους επικεφαλής των δύο υγειονομικών περιφερειών του λεκανοπεδίου αποφασίστηκε να ζητηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία να παραχωρήσουν κλινικές για τις ανάγκες της επιδημίας αλλά και να αναζητηθεί νοσοκομείο που να μπορεί να υποδεχθεί μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, όπως είχε γίνει με το ΝΙΜΤΣ, την Παμμακάριστο και το Αμαλία Φλέμινγκ, κατά τις προηγούμενες φάσεις της επιδημίας.

meth_nosokomeio2

Ειδήσεις σήμερα 

Καλά νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν 50% τα κρούσματα παγκοσμίως μέσα σε ένα μήνα!