*Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέα αντεπίθεση της πανδημίας. Ανησυχία έχει προκαλέσει η παραδοχή του πρωθυπουργού της Βρετανίας για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που τον καθιστούν ακόμα πιο θανατηφόρο για τους ασθενείς. Μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα επιβεβαίωνε ότι είναι πιο μεταδοτικός, αλλά όχι πιο επικίνδυνος.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Πλέον, η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται στο εάν και κατά πόσο η μετάλλαξη αυτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και αυτό επειδή, ήδη αποδεικνύεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ίσως δεν παρέχουν την αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικης» μετάλλαξης Β1351 και πιθανότατα να χρειαστούν ανασχεδιασμό. Πρόκειται για διαφορετική μετάλλαξη από τη βρετανική, η οποία διασπείρεται και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Παρ’ όλα αυτά, αν μία μετάλλαξη υποσκάπτει την προστασία των σημερινών εμβολίων, ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι δεν ισχύει το ίδιο και με μία άλλη; Εξάλλου, η αφρικανική μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.Ενδεικτικό παράδειγμα η Πορτογαλία. Τη στιγμή που είχε ήδη πληγεί από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και το πρώτο περιστατικό της παραλλαγής από τη Νότια Αφρική.

Η κρισιμότητα της κατάστασης πάντως αποτυπώθηκε και σε ένα βίντεο, το οποίο ήταν απόσπασμα τηλεδιάσκεψης που είχε εντός της εβδομάδας ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ με ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ο Χάνκοκ, ανέφερε ότι εάν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος εξαπλωθεί και γίνει κυρίαρχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να καταστρέψει το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών και να στείλει ξανά τη χώρα στο σημείο μηδέν. Ελληνες επιδημιολόγοι επίσης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία μετάλλαξη ή μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια.

Οι μεταλλάξεις του ιού έπληξαν και τις υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες αποτελούν συχνή επιλογή των πολιτών. Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη, αυστηροποιούν τους κανόνες για τις μάσκες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Οι χειρουργικές μάσκες είτε N95, είτε η ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2 θεωρούνται πιο αποτελεσματικές. Χθες βράδυ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Γαλλία ήδη προχώρησε σε συστάσεις έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν τις υφασμάτινες μάσκες«Η σύσταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μην χρησιμοποιεί πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του. Όπως και να έχει, οι μεταλλάξεις του ιού φέρνουν πιο κοντά το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου – Αργούν εστίαση και γυμναστήρια

Διχάζει η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού: Είναι τελικά πιο θανατηφόρα;