Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που οδήγησε στην μετάλλαξη που έφερε σε «πανικό» τη Μεγάλη Βρετανία, δίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι έως και 71% υψηλότερος από άλλες παραλλαγές. Παράλληλα καταγράφει την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής η οποία μελέτησε όλα τα τελευταία δεδομένα.
Σύμφωνα με αυτήν, μεταξύ άλλων, «ενώ προηγούμενες παραλλαγές εμφανίστηκαν σε περιόδους χαμηλού επιπολασμού, η εμφάνιση και επακόλουθη κυριαρχία του VUI-202012/01 σε μια περίοδο σχετικά υψηλού επιπολασμού υποδηλώνει πως το στέλεχος VUI-202012/01 έχει επιλεκτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες παραλλαγές».
Πάντως ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει πως «επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον μηχανισμό της αυξημένης μεταδοτικότητας, την ηλικιακή κατανομή των περιπτώσεων και την σοβαρότητα των ασθενειών».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
Νεότερα για το νέο στέλεχος
Στις 18 Δεκεμβρίου και πριν το διάγγελμα από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, έγινε η συνάντηση της βρετανικής συμβουλευτικής ομάδας για τις απειλές από τον ιό, NERVTAG, σχετικά με την παραλλαγή VUI-202012/01 του SARS-CoV-2 που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Σύμφωνα με την συνημμένη ανακοίνωση της, (https://khub.net/…/962e866b-161f-2fd5-1030-32b6ab467896…) η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη αναλυτικές προσεγγίσεις σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης, τον ρυθμό ανάπτυξης από γονιδιωματικά δεδομένα (που καταγράφηκε ως 71% υψηλότερο από άλλες παραλλαγές), μελέτες συσχέτισης μεταξύ τιμών R λόγω της ανίχνευσης της παραλλαγής, αλλά και τις (μειωμένες μέσες τιμές Ct) PCR και άλλων δεδομένων, σημειώνει πως
• οι διακυμάνσεις στις τιμές Ct στις PCR μπορεί να μην είναι ενδεικτικές, αλλά να επηρεάζονται για παράδειγμα από το στάδιο της ασθένειας στο οποίο ανιχνεύεται η λοίμωξη ή να ποικίλλουν ανάλογα με τη συχνότητα των περιπτώσεων.
• για τεχνικούς λόγους η γενετική ακολουθία του του στελέχους VUI-202012/01 μπορεί να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, και άρα η εκτίμηση της συχνότητας της παραλλαγής μπορεί να υποτιμάται.
• ενώ προηγούμενες παραλλαγές εμφανίστηκαν σε περιόδους χαμηλού επιπολασμού, η εμφάνιση και επακόλουθη κυριαρχία του VUI-202012/01 σε μια περίοδο σχετικά υψηλού επιπολασμού υποδηλώνει πως το στέλεχος VUI-202012/01 έχει επιλεκτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες παραλλαγές.
Επίσης, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον μηχανισμό της αυξημένης μεταδοτικότητας, την ηλικιακή κατανομή των περιπτώσεων και την σοβαρότητα των ασθενειών.
Η επιτροπή NERVTAG με τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρεί -με επιφύλαξη- πως το στέλεχος VUI-202012/01 προκαλεί αύξηση της μεταδοτικότητας σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι μελέτες συνεχίζονται βέβαια και το στέλεχος είναι υπό παρακολούθηση.
Αισίως θα υπάρξουν νεότερα την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με νέα συγκριτικά δεδομένα για τη σχετική θνησιμότητα, την ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων, όπως και εργαστηριακά δεδομένα αναφορικά με την ικανότητα εξουδετέρωσης του στελέχους με αναρρωτικό πλάσμα.
Νεότερα για το νέο στέλεχος
Στις 18 Δεκεμβρίου και πριν το διάγγελμα από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, έγινε η συνάντηση της…
Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020
Κορωνοϊός: Δέκα άνθρωποι ηλικίας 36-57 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο στη χώρα μας
Κορωνοϊός – Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο
Μετάλλαξη κορωνοϊού: Πόσο κινδυνεύουμε από το νέο στέλεχος της «βρετανικής Γουχάν»;