Ένα οικονομικό τεστ «ανίχνευσης» του νέου κορωνοϊού με άμεσα αποτελέσματα εφηύρε ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στο συχνότατο σύμπτωμα της ανοσμίας σε ασθενείς με COVID-19.

Η μελέτη για το τεστ σε μέγεθος επαγγελματικής κάρτας που συνδέεται μέσω εφαρμογής με smartphone, αποτελεί συνεργασία των Roy Parker και Dan Larremore, καθηγητών Βιοχημείας και Πληροφορικής αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με τον Derek Toomre, καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής του Yale.

Η ανοσμία όπως και η αγευσία, σύμφωνα με τις μελέτες, αναφέρονται από τους μισούς μόλις ασθενείς με COVID-19. Εντούτοις, όταν έκαναν τεστ όσφρησης χωρίς κανένα οπτικό ερέθισμα να προϊδεάζει τι οσμίζονται, το ποσοστό ανήλθε σε 8 στους 10 ασθενείς, ακόμη με σε περιπτώσεις που συνυπήρχαν άλλα συμπτώματα. Επιπλέον η ανοσμία, σε αντίθεση με συμπτώματα όπως ο πυρετός, είναι πιο εξειδικευμένο σύμπτωμα της COVID-19: δεν οφείλεται σε ρινική συμφόρηση αλλά πιθανότατα, κατά τους ερευνητές, στον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στους υποδοχείς ACE2, οι οποίοι αφθονούν στις ρινικές εισόδους.

Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης για την αποτελεσματικότητα των τεστ όσφρησης σε διάφορα υποθετικά σενάρια, όπως σε μια πανεπιστημιούπολη 20.000 φοιτητών όπου οι φοιτητές θα ελέγχονταν εβδομαδιαίως, τρεις φορές την εβδομάδα ή καθημερινά και μια συγκεκριμένη ημέρα για τον έλεγχο στο σημείο εισόδου.

Usmellit, το τεστ από τον ΔΡ Derek Toomre / Credit: University of Colorado at Boulder

Σε κάθε σενάριο, το τεστ όσφρησης χρησίμευε ως εργαλείο διαλογής παρά διάγνωσης: φοιτητές με θετικά αποτελέσματα θα πραγματοποιούσαν στη συνέχεια τεστ με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR, ή τεστ ταχείας δοκιμασίας αντιγόνων (Rapid Test). Τα αποτελέσματα βασίζονταν στο πόσο νωρίς παρουσιάστηκε η ανοσμία, τη συχνότητα του συμπτώματος και την προθυμία των φοιτητών να ελεγθούν.

Το τεστ όσφρησης κάθε τρεις μέρες αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από τις εξετάσεις μοριακού ελέγχου εβδομαδιαίως σε συνάρτηση και με το κόστος. Εάν ο έλεγχος PCR κόστιζε 20 δολάρια και το τεστ όσφρησης 50 σεντς, οι συνολικοί έλεγχοι θα έφταναν τα τρία εκατομμύρια και 200.000 δολάρια αντίστοιχα.

Το τεστ σε μέγεθος κάρτας, φέρει πέντε τετράφωνα τα οποία ο υποψήφιος ξύνει και οσφραίνεται για να ξεχωρίσει πέντε διαφορετικές μυρωδιές που καταχωρίζει σε σχετική εφαρμογή στο smartphone του. Η εφαρμογή τον ενημερώνει για τις σωστές ή λάθος απαντήσεις, υποδεικνύοντας την ανάγκη για τεστ κορωνοϊού.

Στην παρούσα φάση, ο εφευρέτης του τεστ Δρ Toomr, έχει καταθέσει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: «Κλειδί» η ανοσμία για τη διάγνωση του COVID-19

Κορωνοϊός: Πονοκέφαλος και ανοσμία τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου σε ελαφρά ασθενείς

Κορωνοϊός: Το «αθώο» σύμπτωμα που εμφανίζει το 85% των ασθενών