Τα αποτελέσματα πρόσφατης προκαταρκτικής μελέτης σχετικά με τη νόσο COVID-19, έδειξαν πως τα συμπτώματα σε νέους ηλικιακά ασθενείς διαρκούν περισσότερο σε σύγκριση με τους μεσήλικες, γεγονός που αντιβαίνει στην επικρατούσα θεωρία που ισχυρίζεται το αντίθετο.

Η μελέτη με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας Julie Walsh-Messinger από το Πανεπιστήμιο του Dayton – μαζί με τους Noah Greenspan και Marcella Debidda από την Πνευμολογική Ένωση Ευεξίας ( Pulmonary Wellness Foundation) και την Δρ Dolores Malaspina από τη Σχολής Ιατρικής Icahn- διαπίστωσε ότι συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, κεφαλαλγία, διάρροια, ανοσμία ή αγευσία και άλλες επιπλοκές διαρκούν για εβδομάδες μετά τη διάγνωση στην πλειονότητα των νέων ηλικιακά ασθενών.

Η πρόσφατη έρευνα είναι εν αναμονή επιστημονικής αξιολόγησης και διαθέσιμη στο MedRxiv.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 40 φοιτητές 18 έως 21 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό ή νοσούσαν ήπια έως μέτρια από COVID-19. Όπως διαπιστώθηκε, στην πλειοψηφία (51%) των συμμετεχόντων, τα συμπτώματα και οι επιπλοκές διήρκησαν για περισσότερες από 28 ημέρες ενώ για το 30% ξεπέρασαν και τις 50 ημέρες.

Όπως σχολίασε η Walsh-Messinger, τα ευρήματα χρήζουν επιβεβαίωσης μέσα από μελλοντικές και εμβριθείς έρευνες, αποτελούν ωστόσο μια δυνατή ένδειξη ότι η ιατρική και επιστημονική κοινότητα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους νεαρούς ενήλικες ασθενείς με COVID-19 και τη μακρά διάρκεια των συμπτωμάτων τους.

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που πιθανώς διαδραμάτισαν ρόλο στα προαναφερθέντα συμπτώματα: μελέτησαν μια επιπλέον ομάδα 58 φοιτητών με αρνητικά τεστ κορωνοϊού, ώστε να διακριβωθεί ότι η ηλικία ή το γενικότερο άγχος που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και άλλες εποχικές ασθένειες δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Τέλος, η επικεφαλής ερευνήτρια επεσήμανε πως τα ευρήματα ήταν συνεπή ως προς τις διαφορές των φύλων στη θνησιμότητα και νοσηρότητα της COVID-19 που έχουν αναδείξει άλλες μελέτες. Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, ωστόσο οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο ευάλωτες στο μετά-COVID σύνδρομο και τα παρατεταμένα συμπτώματα.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: Ποια δερματικά συμπτώματα επιμένουν μήνες μετά την ανάρρωση

Κορωνοϊός: Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μήνες

Κορωνοϊός: Γαστρεντερικά συμπτώματα εμφανίζει ένας στους πέντε ασθενείς – Δείτε ποια