Ανασκόπηση των επιστημονικών ερευνών σχετικά με την COVID-19, έδειξε πως σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς εμφάνισε συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Abdominal Radiology,

Μέχρι τις 29 Ιουλίου 2020, σχεδόν 17 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό και περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Στα πλέον συνήθη συμπτώματα της COVID-19 περιλαμβάνονται ο πυρετός (91%), ο βήχας (67%), η κόπωση (51%) και η δύσπνοια (30%). Ωστόσο, όλο και συχνότερα σημειώνονται γαστρεντερολογικά συμπτώματα στους ασθενείς δεν είχαν πιθανώς αναφερθεί σε πρώιμες μελέτες. Υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 με συμπτώματα μόνο στο γαστρεντερικό τους σύστημα στην αρχή της νόσου ή και με πλήρη απουσία αναπνευστικών συμπτωμάτων. Ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το πεπτικό σύστημα μπορεί να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, δεν πραγματοποιήθηκε εμβριθής έρευνα για τη σύνδεση του ιού με εξωπνευμονικά συστήματα.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID-19 εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει την απώλεια όρεξης, τη ναυτία, τον έμετο, τη διάρροια έως το γενικευμένο κοιλιακό άλγος. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έκθεση ανέφεραν ότι το 18% των ασθενών παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα, ενώ το 16% των περιπτώσεων COVID-19 εμφάνισαν μόνο τέτοιου τύπου συμπτώματα.

Οι ερευνητές, ανάμεσα στους οποίους ο Δρ Mitch Wilson, ακτινολόγος και Κλινικός Λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ο Δρ Gavin Low, αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας και Διαγνωστικής Απεικόνισης, καθώς και ο φοιτητής Ιατρικής Kevin Lui, εξέτασαν τα ευρήματα από 36 μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τις 15 Ιουλίου για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Όπως επεσήμαναν, τα συμπεράσματά τους μπορούν να βοηθήσουν στο έργο των ακτινολόγων, υποδεικνύοντας τα σημεία-ενδείξεις στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν κατά τη διεξαγωγή των απεικονιστικών ελέγχων της κοιλιακής χώρας για τη διαπίστωση πιθανής μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Σε  αυτά περιλαμβάνονται η φλεγμονή στο λεπτό και παχύ έντερο, η υπερσυγκέντρωση αερίων στο έντερο σε παθολογικό βαθμό (εντερική πνευμάτωση) και το πνευμοπεριτόναιο (η παρουσία αέρα εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας). Τέτοια συμπτώματα είναι σπάνια, διευκρίνισαν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως θα μπορούσαν να μαρτυρούν προχωρημένο στάδιο της νόσου.

«Τέτοια συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραιτήτως νόσηση από COVID-19», δήλωσε ο Δρ Wilson. «Θα μπορούσαν να οφείλονται σε πλήθος πιθανών αιτιών. Ωστόσο, με την μόλυνση από τον ιό να αποτελεί αποδεδειγμένη πιθανότητα, και σε ένα περιβάλλον όπου ο νέος κορωνοϊός αποτελεί κίνδυνο ανά πάσα στιγμή, πρέπει να δίνεται προσοχή και να μην αμελείται η συμβουλή από γιατρό».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι ένδειξη Covid

Κορωνοϊός – Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα 2-3 μήνες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός: Ποια δερματικά συμπτώματα επιμένουν μήνες μετά την ανάρρωση