Η πανδημία συνεχίζει την ανοδική πορεία της στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει χθες Τετάρτη 1547 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον στα 3.4299. Ευτυχώς η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει αναρρώσει και είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο σε πολλούς εξ αυτών έχει δημιουργηθεί η εύλογη απορία αν χρειάζεται να φορούν μάσκα προσώπου, δεδομένου ότι εφόσον νόσησαν και ανάρρωσαν έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

To ygeiamou.gr έθεσε το κρίσιμο ερώτημα στον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος απαντά ότι «τώρα που αρκετοί άνθρωποι και στη χώρα μας έχουν νοσήσει από κορωνοιό από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τώρα, μάθαμε ότι μάλλον αυτή η λοίμωξη αφήνει ανοσία που διαρκεί για λίγους μήνες. Επομένως υπάρχει πιθανότητα, κάποιος να αρρωστήσει πάλι. Για να αποφύγουμε
επαναλοίμωξη, ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση μάσκας».

O Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Και ο κ. Γουργουλιάνης συμπληρώνει: «Εξάλλου η μάσκα προφυλάσσει και από τις άλλες λοιμώξεις που το χειμώνα που έρχεται, προσβάλλουν το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τελικά στην προσπάθεια αποφυγής σκληρότερων μέτρων εγκλεισμού και απομόνωσης αποτελεί κακό πρότυπο η επίκληση προηγούμενης λοίμωξης από τους πολίτες για να μην χρησιμοποιούν μάσκα».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Μα χρειάζεται μάσκα όταν είμαστε έξω και σε απόσταση δύο μέτρων; 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Πώς θα την φοράμε σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια 

Κορωνοϊός – Μάσκα: Χρήσιμα tips για όσους φορούν γυαλιά