Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, αγγίζοντας πλέον το 1.000.000. Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικές τιμές σακχάρου, τότε του 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο. Την ίδια ώρα, 300.00-400.000 άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας Diabetes Challenge Project, o Παθολόγος -Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής Metropolitan General Χολαργού, κ. Αντώνιος Λέπουρας, κάνοντας λόγο για μια «επιδημία, που έως το 2025 θα έχει πλήξει 350.000.000 ανθρώπους. Μία νόσο που είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και που στη χώρα μας, λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες», τόνισε ο κ. Λέπουρας.

Ο διαβήτης γερνά πρόωρα την καρδιά και τα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως σημείωσε ο κ. Λέπουρας, 3 στα 4 άτομα με διαβήτη θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους και έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες αυτό να είναι θανατηφόρο. Μία άλλη συχνή επιπλοκή της νόσου είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφροπάθειας τελικού σταδίου. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό, 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης και διπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

Διαβητικό πόδι
Επιπλέον, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού, από το λεγόμενο «διαβητικό πόδι», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις βλάβες (πληγές, μολύνσεις) στα πόδια, οι οποίες αποτελούν επιπλοκή του διαβήτη. Οι βλάβες αυτές οδηγούν σε ασθένεια, ταλαιπωρία, μειωμένη ποιότητα ζωής, απώλεια ημερών εργασίας καθώς και πολύ υψηλό κόστος για το σύστημα υγείας. «Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα άτομο με ΣΔ σε όλο τον κόσμο υφίσταται ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο», εξήγησε ο Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου-Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β’ Παθολογικής Κλινικής «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, κ. Νικόλαος Παπάνας.

Η ανάγκη του εμβολιασμού
Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πολύ πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και στην εμφάνιση επιπλοκών από αυτές, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό: έχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, αν νοσήσουν από γρίπη. Διατρέχουν ακόμη 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους υγιείς ενήλικες της ίδιας ηλικίας να εμφανίσουν Διηθητική Πνευμονιοκοκκική Νόσο (IPD), διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης οξείας ηπατίτιδας B και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.

«Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, έτσι και για τις λοιμώξεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Για τις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., κ. Διαμαντής Κοφτερίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εμβολιάζονται όχι μόνο για τη γρίπη, αλλά και για τον πνευμονιόκοκκο ήδη από την ηλικία των 19 ετών, καθώς και για την ηπατίτιδα Β.

Διατροφική εκπαίδευση
Για την πρόληψη όλων των παραπάνω επιπλοκών του διαβήτη, το κλειδί είναι η αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην οποία η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως σημείωσε ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci, με Ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», κ. Σπύρος Ζαρογιάννης, «η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και πρόληψης του διαβήτη, πριν μπει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και της διαχείρισης του διαβήτη».

«Σύμφωνα με τις συστάσεις όλων των Διαβητολογικών Εταιριών παγκοσμίως, τα οφέλη της διατροφικής θεραπείας στο γλυκαιμικό έλεγχο είναι παρόμοια ή και μεγαλύτερα από αυτά που θα προέκυπταν από τις παρούσες φαρμακευτικές επιλογές. Με τη διατροφική θεραπεία και συμβουλευτική η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μπορεί να μειωθεί κατά 0,5-2%», πρόσθεσε ο κ. Ζαρογιάννης.

Diabetes Challenge Project
Με στόχο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το διαβήτη και τον εμβολιασμό, η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό του Διαβήτη» από την 1η Νοεμβρίου «τρέχει» για δεύτερη χρονιά την ενημερωτική καμπάνια Diabetes Challenge Project.

Με σύνθημα «Μετρήσου κι εσύ», η καμπάνια διεξάγεται αποκλειστικά μέσω των social media. Σε αυτήν, αναγνωρίσιμα πρόσωπα των τεχνών, των media και της γαστρονομίας στέκονται μπροστά από την κάμερα, μοιράζονται τις γνώσεις τους για τον διαβήτη και υποβάλλονται σε μέτρηση σακχάρου. Στη συνέχεια, ανεβάζουν το σχετικό βίντεο στον προσωπικό τους λογαριασμό στα social media με hashtag #metrisoukiesy, προσκαλώντας κάποιο άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο να κάνει το ίδιο. Απώτερος σκοπός είναι η καμπάνια, διαχεόμενη στα social media, να ενθαρρύνει τον κόσμο να μετρηθεί.

Στη φετινή εκστρατεία συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Έλενα Ασημακοπούλου (ηθοποιός), Τάκης Ζαχαράτος (τραγουδιστής και ηθοποιός), Αλεξάνδρα Κατσαΐτη (στυλίστρια), Σία Κοσσιώνη (δημοσιογράφος), Βάσω Λασκαράκη (ηθοποιός), Νίκος Μουτσινάς (παρουσιαστής), Ντίνα Νικολάου (σεφ), Γκίκας Ξενάκης (σεφ), Έλενα Παπαρίζου (τραγουδίστρια), Γιώργος Περρής (τραγουδιστής), Δημήτρης Πέτρου (σχεδιαστής μόδας), Μάρκος Σεφερλής (ηθοποιός), Έλενα Τσαβαλιά (ηθοποιός), Γιώργος Τσαλίκης (τραγουδιστής).

Εσύ θα μετρηθείς;